MiBin aktiivitoiminta vapaaehtoisten silmin

MiB-aktiivin monet mahdollisuudet

Mielekäs tekeminen, osaamisen kehittäminen, uudet tuttavuudet… Syitä ryhtyä MiBin aktiiviksi on niin monta kuin on aktiivejakin. Mikäli omaat uteliaan mielen, löytyy MiBiltä mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön joka lähtöön. Halutessasi pääset mukaan tapahtumien järjestämiseen, voit hoitaa erilaisia viestintätehtäviä tai vaikkapa ideoida uusien jäsenien rekrytointia ja ottaa osaa projektitöihin. Vapaaehtoistyötä voit tehdä juuri sen verran kuin sinusta tuntuu hyvältä ja elämäntilanteesi antaa myöten. Mikä parasta, MiBin vapaaehtoistyötä voit tehdä lapsiarjen ohessa ja lapset saavat näkyä ja kuulua.

Koskaan ei tiedä, mitä aktiivitoiminta voi tuoda tullessaan. Voit oppia uusia työelämätaitoja tai syventää vanhoja, saada uusia tuttavuuksia tai jopa ystäviä ja jos hyvin käy, voi aktiivitoiminnasta olla hyötyä työnhaussa. Parhaimpia asiantuntijoita aktiivitoimintaan ovat MiBin aktiivit itse ja neljä MiBin aktiivia pääsee kertomaan oman aktiivitarinansa. Lue ja inspiroidu!

Verkostoitumista, yhteisöllisyyttä ja osaamista

Heidi on valtakunnallisen blogitiimin jäsen, Päijät-Hämeen jaoston paikallisvastaava ja kahden lapsen äiti. Vapaa-aikaansa Heidi viettää erityisesti lukemisen ja hyötyliikunnan parissa sekä kuskaten lapsia harrastuksiin. MiBin aktiivitoimintaan Heidin sai liittymään halu verkostoitumiseen sekä uusiin ihmisiin tutustuminen. MiBin ajamat arvot Heidi kokee myös itselleen läheisiksi.

“Haluan omalta osaltani olla mukana tukemassa perheen ja työn yhteensovittamisen edistämistä ja yhteistä hyvää. Blogitiimissä minua kiinnosti mahdollisuus kirjoittamiseen, sillä se on minulle harrastus. Ylipäänsä MiBissä hienoa on mahdollisuus erilaisiin koulutuksiin ja osaamisen kehittämiseen. MiB luo mahdollisuuden kuulua osaksi jotain tärkeää ja samalla on mahdollista edistää itselle tärkeiksi kokemiaan asioita omalla tavallaan.”

Heidi on kokenut MiBin vapaaehtoistyön monin tavoin hyödylliseksi. Vaikka aikaa vierähtää helposti aktiivitoiminnan parissa, on se Heidin mielestä ollut antoisaa.

“Blogitiimin toiminnassa parasta on se, että pääsee julkaisemaan omia tekstejä ja saa niille lukijakuntaa. MiBin toiminnan myötä olen päässyt myös verkostoitumaan ja oppimaan uutta. MiBin aktiivitoiminnassa hyvää on myös mahdollisuus vaikuttamiseen.”

Verkostoitumisen, yhteisöllisyyden ja uuden sisällöntuotannon osaamisen lisäksi Heidi pohtii, voisiko aktiivitoiminnasta olla hyötyä myös tulevaisuuden työkuvioiden suhteen. Heidi suhtautuu uteliaan innokkaasti MiBin toiminnan mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin.

Uusi työpaikka aktiivitoiminnan ansiosta

Satu on kahden lapsen äiti ja laatupäällikkö, jolle liikunta on myös lähellä sydäntä. MiBiin Satu liittyi vuonna 2021 ja pian hän liittyi myös aktiiviksi saadakseen enemmän irti MiBin mahdollisuuksista. MiB Kymenlaaksossa Satu on puuhastellut muun muassa paikallisen viestinnän ja markkinoinnin sekä tapahtumien järjestämisen parissa.

”Alun perin minut sai liittymään MiBiin mahdollisuus tavata uusia ihmisiä ja verkostoituminen. Oli myös tärkeää saada jotain mielekästä tekemistä.”

MiB tuntui heti Sadun mielestä omalta jutulta ja hän on kokenut saaneensa itselleen paljon MiBin toiminnasta.

” Minulle tärkeitä asioita ovat perheen lisäksi työ, identiteetti töissä sekä naisten tasa-arvon parantaminen. Juuri näitä minulle tärkeitä asioita MiB ajaa.”

Antoisimmaksi asiaksi MiBissä Satu on kokenut tapahtumien suunnittelemisen ja järjestämisen muille ihmisille. MiBissä pystyy tekemään paljon hyvää myös muille ja samalla pääsee itse kokemaan mielenkiintoisia juttuja.

”Porukalla uusien juttujen tekeminen ja kokeileminen piti minut liikkeessä, kun oli kotona perhevapaalla. Nyt töihin paluun jälkeen ei myöskään ole tarvinnut kokea yhtään stressiä MiBin aktiivitoiminnasta, sillä sitä saa tehdä omaan tahtiin ja juuri sen verran kuin itselle tuntuu sopivalta milläkin hetkellä.”

Aktiivitoiminnan myötä Satu on kohdannut mukavia ja samanmielisiä ihmisiä ja saanut vertaistukea niin työ- kuin perhe-elämään. Onpa MiBin toiminta edesauttanut Satua löytämään myös uuden työpaikan.

”Olin alkuun epäileväinen, voisiko MiBistä olla hyötyä uramuutoksissa. Minulle on kuitenkin ollut hyötyä siitä, kun olen vaikkapa MiBin aktiivipalaverissa avoimesti sanonut etsiväni uutta työtä. Tällä tavoin olen päässyt jopa työhaastatteluun. Järjestämämme paikallinen seminaari sai minut aktivoitumaan LinkedIn-tilin ja CV:n päivittämisen suhteen ja onnellisten sattumusten kautta toimi sysäyksenä sille, että lopulta sain vaihdettua uuteen työpaikkaan.”

Satu kehottaakin olemaan aktiivitoiminnassa aktiivinen ja sanomaan asioita ääneen. Sillä voi olla erittäin mielenkiintoisia seurauksia.

Apua työelämään liittyviin epävarmuuksiin

Petra on kahden lapsen äiti ja toinen MiB Kymenlaakson paikallisvastaavista. Ekaluokkalaisen ja päiväkoti-ikäisen lapsen äitinä Petra tasapainoilee työn ja perhe-elämän välillä 80 % työajalla ja hoitaa laskutusasiantuntijan tehtäviään pääosin etänä. Vapaa-ajallaan Petra askartelee ja tekee käsitöitä lasten kanssa.

Alun perin Petra löysi tiensä MiBin pariin Imetyksen tuen treffeillä tapaamansa äitikaverin suosituksesta. MiB ei tällöin vielä ollut Petralle tuttu, mutta kiinnostus heräsi ja hän lähti mukaan paikalliseen perustajajoukkoon keväällä 2017.

”MiBissä kiinnosti erityisesti vertaistuki työn ja perheen yhdistämiseen liittyen, sillä töihin paluu perhevapaalta jännitti. Työidentiteetti ja luotto omaan osaamiseen olivat hukassa, joten MiB kuulosti sellaiselta yhteisöltä, josta voisi saada apua koettuihin epävarmuuksiin.”

Petra lähti heti mukaan MiBin vapaaehtoistoimintaan, koska Kymenlaaksossa ei vielä ollut omaa paikallisjaostoa. Saadakseen kunnolla hyötyä jäsenyydestä piti siis lähteä itse toteuttamaan toimintaa.

”Aikaisempien työtehtävieni puolesta tapahtumien järjestäminen oli tuttua ja se, että sai järjestää itseä kiinnostavia ja omaa osaamista eteenpäin vieviä tapahtumia, tuntui hyvältä tavalta käyttää aikaa perhevapaalla. Parasta oli, että tämän kaiken pystyi tekemään lapsen kanssa.”

Parasta MiBin vapaaehtoistyössä on Petran mielestä yhdessä tekeminen ja uusien ihmisten tapaaminen.

”MiBin tapahtumissa tutustuu sellaisiin ihmisiin, joihin ei muuten välttämättä tulisi törmättyä. Erilaisista taustoista huolimatta yhteisiä intressejä löytyy helposti. On myös lohduttavaa huomata, että muillakin on samanlaisia epävarmuuksia omaan osaamiseen liittyen. Muiden menestystarinoista ja rohkeista elämään ja uraan liittyvistä päätöksistä saa inspiraatiota, rohkeutta ja ideoita myös itselleen.”

MiBin vapaaehtoistyön myötä Petra on saanut hyviä ystäviä, oppinut verkostoitumaan ja rohkaistunut kertomaan omia mielipiteitä ja ehdotuksia myös töissä saaden niihin liittyen positiivista palautetta.

”Olen saanut myös rohkeutta ja työkaluja omien aiemmin hieman hukassa olleiden rajojen vetämiseen ja kiinnitän enemmän huomiota omaan hyvinvointiini. Korona-aikana MiBin tekemä digiloikka ja webinaarien järjestäminen auttoivat vahvistamaan etätyötaitoja perhevapaan aikana, mistä on ollut hyötyä myöhemmin töissäkin.”

MiBin aktiivitoiminnassa Petran pitää edelleen mukana mahtava tiimi ja hyvät tyypit.

“Meillä olisi edelleen paljon ideoita MiBin toimintaan, mutta harmillisesti työ- ja perhearjen tiimellyksessä ei tiimillämme ole nykyisillä resursseilla aikaa toteuttaa niitä kaikkia. Olisikin mahtavaa, jos löytyisi uusia innokkaita aktiiveja viemään toimintaamme eteenpäin.”

"Ehdottomasti porukka, jossa haluan olla mukana”

Salla on HR-ammattilainen, yhden lapsen äiti ja MiB Pohjanmaan paikallisjaoston tapahtumajärjestäjä. Vapaa-ajallaan Salla harrastaa satunnaisesti ryhmäliikuntaa ja kuuntelee äänikirjoja – sekä mibbailee. Salla etsi aikoinaan perhevapaansa ajaksi mielekästä tekemistä ja MiB vaikutti heti oikealta jutulta.

“Kävin avoimessa aktiivipalaverissa ja siitä se sitten lähti. Lähdin järjestämään tapahtumia ja olen toiminut myös paikallisvastaavana. Jokaiselle löytyy varmasti itselle mieleistä tekemistä.”

MiBin vapaaehtoistyö houkutteli Sallaa järjestön erinomaisen idean ansiosta.

Kuvaaja: Anne Tuulikangas

” On mahtavaa, että tarjotaan äideille verkostoa ja järkevää tekemistä, johon voi osallistua yksin tai lasten kanssa yhdessä. Ja ajetaan perheystävällisempää yhteiskuntaa. Tämä on ehdottomasti porukka, jossa haluan olla mukana. ”

Parhaaksi asiaksi MiBin aktiivitoiminnassa Salla mainitseekin ihmiset. Myös se, että pääsee tapahtumiin ja paikkoihin, joihin ei muuten välttämättä pääsisi, on tärkeä osa aktiivitoiminnan viehätystä. Salla on kokenut saaneensa aktiivitoiminnasta paljon hyvää.

”Olen saanut MiBin toiminnasta paljon henkistä tukea erityisesti perhevapaalla ja koronan aikana. Myös urapohdintoihin sain todella hyödyllistä apua, kun tuskailin töihin paluun kanssa.”

Kirjoittaja: Marja Lehto, MiBin blogitiimi, Kymenlaakson paikallisjaosto

Mukaan vapaaehtoiseksi? Lue lisää!


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia.Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.