MiB goes Futurice: Innostustava ja jännittävä sukellus virtuaalitodellisuuteen

FutuBlog2.jpg

Märät lokakuiset rattaat ja ulkovaatteet jäivät eteiseen, kun odotettu toiveuusinta MiB goes Futurice: Augmented, Virtual and Mixed Reality -tilaisuus alkoi ihanassa espresson tuoksussa ja mibiläisten iloisessa puheensorinassa. Tässä tapahtumassa saimme ainutlaatuisen tilaisuuden kuulla, mistä AR/VR/MR-teknologioihin perustuvissa sovelluksissa on kyse, mitä niiden avulla on tällä hetkellä mahdollista tehdä ja miten niillä luodaan arvoa loppukäyttäjille. Olennainen osa tilaisuutta oli mahdollisuus päästä kokeilemaan futulaisten avustamana erilaisia demoja, jotka tarjosivat rutkasti naurua, oivalluksia, innostusta, hikeä ja jännitystäkin!

Tapahtumassa Futuricen AR/VR Business Lead Aki Kolehmainen esitteli nykyteknologiaa ja kävi mielenkiintoisin esimerkein läpi niiden mahdollisuuksia ja rajoituksia yksittäisten ihmisten sekä eri alojen yritysten kannalta.

AR (Augmented Reality eli lisätty todellisuus) tarkoittaa todellisen kontekstin ja virtuaalisen sisällön yhdistämistä esimerkiksi mobiiliapplikaation tai AR-lasien avulla. AR-lasit eivät siis vie käyttäjää keinotekoiseen maailmaan, vaan tällä teknologialla voidaan rikastaa muun muassa teollisuuden ja logistiikan käytäntöjä sekä viihdepuolen sovelluksia. AR mahdollistaa esimerkiksi monimutkaisten asennus- tai korjausprosessien esittämisen visuaalisesti, ja AR-demossa pääsimmekin kokeilemaan, miltä tuntuu kurkata lentokoneen sisään silmien eteen tuodun kolmiulotteisen näkymän avulla. Aki kertoi myös useista sovelluksista lääketieteen saralla. Älylasit voivat tuoda suurta lisäarvoa esimerkiksi kirurgiaan, sillä lääkärit voivat niiden avulla reaaliaikaisesti seurata potilaan kriittisiä elintoimintoja leikkauksen aikana.

VR (Virtual Reality eli keinotodellisuus) on useimmille parhaiten tuttu pelimaailmasta. Aki esitteli etenkin pienten lasten vanhemmille erityisen mieleenpainuvan esimerkin virtuaalitodellisuuden hyödyllisistä sovelluksista terveydenhuollossa. Lisäksi ajatuksia herätti VR ja videoteknologia, jotka muun muassa mahdollistavat tutustumisen mielenkiintoisiin matkakohteisiin, joskin rajoitukset tulevat esiin ainakin siten, että virtuaalimatkailun vuorovaikutteisuus oli rajallista. Demo vei meidät kurkistelemaan mielenkiintoisiin maisemiin ja hakemaan ”katsekontaktia” siellä olevien ihmisten kanssa.

MR (Mixed Reality) yhdistää lisätyn ja virtuaalitodellisuuden reaalimaailmaan. Pääsimme todella huijaamaan aivojamme kaivosdemossa, johon oli rakennettu kulkuväylä hisseineen, kaltevine polkuineen ja pudotuksineen. Tämä oli ensikertalaisille yllättävän kuumottava tilanne ja kaiken kaikkiaan todella elämyksellistä ja opettavaista. Onkin mielenkiintoista kuvitella, mihin kaikkeen aivomme tulevaisuudessa adaptoituvat esimerkiksi älylasien yleistyessä.

Mibiläiset innostuivat myös kyselemään ja keskustelemaan muun muassa Suomen mahdollisuuksista tekoälyn mahtimaiden haastajana. Aki näki Suomen mahdollisuudet hyvinä, sillä meiltä löytyy jo paljon osaamista sekä esimerkkejä täällä kehitetyistä teknologioista, jotka ovat onnistuneet ponnistamaan kansainväliseen menestykseen. Suomen maantieteellinen sijainti asettaa kuitenkin omat erityishaasteensa teknologiayritysten maailmanlaajuiselle menestykselle.

Kaiken kaikkiaan Akin esitys ja demot olivat kerrassaan huikeita ja ne herättivät paljon ahaa-elämyksiä. Suuri kiitos Akille ja muille futulaisille, jotka jakoivat osaamistaan ja auttoivat kirjaimellisesti kädestä pitäen sovelluksiin tutustumisessa!

Futurice on rakentanut digitaalisia palveluja asiakkailleen vuodesta 2000 ja voittanut Euroopan paras työpaikka -kilpailun kahdesti. Futuricella on noin 500 henkilöä töissä seitsemässä toimistossa viidessä eri maassa. Futuricella on panostettu vahvasti AR/VR/MR-teknologioihin, joiden yhdistävä termi XR, Cross Reality) sekä niiden mahdollisuuksiin.

futu_logo.png

Voit tutustua tapahtumassa kokeiltuihin demoihin Futuricen sivuilla.

Teksti: Silja Silvanto ja Saara Kauppila
Kuva: Silja Silvanto