Joulun parhaat lahjat: 7+1 aineetonta joululahjavinkkiä

Joulu saapuu tänäkin vuonna, ja sitä ennen pitää keksiä lahjat. Apua! Mitä alakoululaiselle tyttärelle, teini-ikäiselle kummilapselle, anopille, mummolle, päiväkodin sedälle, aina avuliaalle naapurille, omalle rakkaalle. Muistettavien lista on monesti pitkä eikä siihen auta tieto, että suomalaisissa kodeissa on jo 30 000–100 000 tavaraa – lisää tuskin siis tarvitaan. Mutta ei hätää! Ohessa listaus joulun parhaista aineettomista lahjoista, jotka paitsi välttävät pahimmat tavaravyöryt, myös toimivat lääkkeinä esimerkiksi ilmastoähkyyn ja monenmoisiin maailman ongelmiin sekä tarjoavat läheisellesi tietoa, elämyksiä, apua arkeen ja parhaimmillaan, Sinun aikaasi.

1. Vanha kunnon ”mix tape”

Kerää kaverille, rakkaalle tai vaikkapa kummilapsellesi suosituslistaus. Listauksen kohteena voivat toimia paitsi vuoden ihanimmat kissavideot, ikivihreät slowarit, vuoden parhaat lukemasi suomiromaanit tai ulkomaiset artikkelit, katsomasi Netflix-sarjat, seuraamasi podcastit, blogit tai tubettajat, jne. Vain taivas on rajana! Mistä vain luulet, että lahjan saaja hyötyy ja iloitsee. Listauksen voi tehdä helposti You Tubeen, Spotifyihin tai johonkin muuhun sopivaan palveluun tai lähettää vaikka sähköpostitse. Vaatinee jonkin verran vaivannäköä, mutta parhaimmillaan tarjoaa iloa pitkäksi aikaa.

2. Ilmastoähkyyn pala metsää tai suota

Luonnonperintösäätiön kautta voit ostaa lahjaksi palan ikimetsää. Lahjoituksellasi paitsi suojellaan suomalaista metsää, toimii se myös ilmastonmuutosta vähentävästi.

Hiilijalanjäljen pienennystä on tarjolla Hiilipörssissä, jossa voit lahjoittaa suon ennallistamiseen. Palvelun mukaan suon ennallistaminen on eräs parhaita tapoja vähentää hiilijalanjälkeä. Myös co2esto tarjoaa päästöleikkuripalvelun, jonka kautta voit pienentää hiilijalanjälkeä valitsemasi määrän mukaan. Esimerkiksi kahden hengen Kanariansaarten matkan mitätöinti kuittaantuu 27 eurolla.

fog.jpg

3. Pääsyliput

Teatteriin, elokuviin, konserttiin, oopperaan, balettiin, sirkukseen, taidenäyttelyyn tai muihin kulttuurielämyksiin, tai urheilutapahtumiin, messuille, eläintarhaan, jne. Toinen lippu puolisolle ja toinen itsellesi, win-win!

4. Pelasta maailma ja anna hyväntekeväisyyteen

Hyväntekeväisyyslahjojen ystävällä on mistä valita. Erityisesti esille nousevat aina tärkeät lasten ja naisten oikeudet ja hyvinvointi, esimerkkinä äitiyspakkaus, henkilöllisyystodistus ja aikalahja yksinäiselle nuorelle. Lahjoittaa voi myös eläimille, esimerkiksi turkis-ja tuotantoeläinten hyvinvointiin Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle.

 

5. Lahjakortti taide- tai vaatelainaamoon

Lahjakortti on klassikko. Mitä jos kokeilisit tänä vuonna lainaamon lahjakorttia?

Helsingin keskustassa toimiva Taidelainaamo välittää Helsingin taiteilijaseuraan kuuluvien taiteilijoiden töitä ja sillä on Suomen laajin taidelainaamovalikoima. Taidetta vuokrataan kuukausimaksulla ja teoksen voi halutessaan myös lunastaa. Taidelainaamoja löytyy 40 lainaamoa ympäri Suomen, joten valikoimaa riittää.

Vaatelainaamoja löytyy tällä hetkellä isoimmista kaupungeista, esimerkiksi vaatelainaamo Vaatepuu toimii Helsingissä, Järvenpäässä, Turussa ja Tampereella. Vaatelainaamosta voi hankkia erihintaisia määräaikaisia jäsenyyksiä tai lainata kertalainana. Sopii hyvin hänelle, joka rakastaa suomalaista muotia, mutta haluaa myös kuluttaa kestävästi.

6. Digikirjasto tai verkkolehti

Tieto, viihde, sivistys, maailmantilan parempi ymmärtäminen! Yksittäinen kirjalahja saattaa olla huti, mutta jos hankkii vaikkapa kuukauden jäsenyyden digikirjastoon, voi olla varma, että jotain mielenkiintoista luettavaa tai kuunneltavaa löytyy. Ainakin Storytel ja Bookbeat tarjoavat myös laajan valikoiman lasten-ja nuortenkirjallisuutta, joten digikirjasto sopii myös nuoremmille. Sanoma-ja aikakauslehtiä saa puolestaan laajalti verkkolehtinä kuukausijäsenyksin, esimerkkinä Suomen Kuvalehti ja valtakunnalliset sanomalehdet, tai irtonumeroina, esim. Long Play.

 

audiobook.jpg

7. Nuotioretki, marjastus, sienestys, kalastus, telttailu tai muu luontoelämys

Puhuuko ystäväsi aina kaipaavasti, kuinka hän aina nuorempana tykkäsi käydä retkeilemässä, mutta enää ei tule lähdettyä? Hienoa, mikäpä siis parempaa kuin se, että tarjoat hänelle valmiiksi suunnitellun retkielämyksen, jonka toteutatte yhdessä. Lahjana itsellesi yhteistä aikaa ja raitista ilmaa! Ideoita retkeilyyn saa esimerkiksi Suomen Ladulta, jonka paikallisryhmät järjestävät myös ohjattuja retkiä.

Hieno lahja lapselle tai nuorelle voi olla myös jäsenyys Luontoliittoon, joka järjestää retkiä, kerhoja ja leirejä. Samalla saa tuettua suomalaisten lasten luontoharrastusta.

8. Lastenhoito- tai siivousapu

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä, tässä tulee lapsiperheellisten unelmalahja: lastenhoitoapu. Voit olla varma, että tämä lahja tulee tarpeeseen! Hyvänä kakkosena: kodin suursiivous. Siivouslahja sopii loistavasti myös iäkkäämmille sukulaisille. Lahjakortin lastenhoitoon tai siivoukseen voi lunastaa helpoiten paikalliselta palveluntarjoajalta, pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Hoivanet

Listan kokosi MiB:n sisällöntuottaja Ronja Iso-Heiko, jonka harras toive Joulupukilta on mix tape, mutta ikimetsän palanenkin ilahduttaisi.

Kuvat: Pixabay