5 vinkkiä stressittömä(mpä)än jouluun

Joulun lähestyessä stressimittari huutaa punaisella ja to do -lista tuntuu olevan kilometrin mittainen. Meille on iskostettu päähän tarkka mielikuva siitä, millainen on täydellinen joulu. Se on sellainen kuin mainoksissa: Ison pöydän ääressä istuu koko suku. Laatikot ja padat höyryävät. Joululaulut soivat taustalla, kynttilöiden valo luo tunnelmaa ja joulupukki kolistelee jo porstuassa iso lahjasäkki selässään. Maassa on rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Jotta tuohon unelmien jouluun päästään, vaatii se todellisuudessa aikamoista suorittamista. Pitää tehdä suursiivous, myös kaappien sisältä. Pitää valmistaa joulupöytään kaikki perinneruoat alusta asti ihan itse, ilman oikomista. Pitää hankkia lapsille kaikki joulupukin listaan lelulehden sivuilta valitut lahjat. Pitää hankkia kaunis kuusi ja uudet, tämän joulun väriset koristeet. Pitää askarrella ja lähettää kortit. Pitää viedä muistamiset sukulaisille, naapureille ja tuttaville. Pitää käydä haudoilla viemässä kynttilät. Pitää kutsua koko suku joulunviettoon. Koko joulukuu – ja etenkin jouluviikko – kuluu minuuttiaikataulun mukaan juostessa.

Mitä jos ei tarvitsisikaan?

kuva2.jpg

Näiden vinkkien avulla saatat selvitä joulusta stressittömämmin.

1. Tehkää joulusta juuri teidän perheenne näköinen juhla.

Kukaan ei määrää, että jouluna pitää olla pöydässä kinkkua ja laatikoita tai että pitää tavata sukulaisia, joiden seurassa ei koskaan muutenkaan vietä aikaa. Toki perinteet ovat tärkeitä, mutta jos ne eivät tunnu omilta ja teidän perheellenne oikeilta, ei niitä tarvitse jatkaa vain perinteen ja tavan vuoksi. Miettikää, mitkä asiat tekevät teille joulun ja pitäkää ne.

2. Poista ’kiire’ kokonaan sanavarastostasi.

Kiireestä puhuminen luo kiirettä. Miksi pitäisi kohkata kiireestä ja luetella asioita, joita pitäisi tehdä? Miksi elämä ylipäätään on usein etenemistä paikasta ja askareesta toiseen minuuttiaikataulua noudattaen? Miksi usein jouluaattona juostaan sukulaisen luota sukulaisen luo eikä rauhoituta mihinkään?

3. Vähennä materiaa.

Lahjoja on kiva saada, mutta tarvitseeko niitä olla kymmenittäin? Voisiko osa lahjoista olla aineettomia (ks. vinkkejä aineettomiin lahjoihin edellisestä blogijutustamme)? Voisiko isovanhemmille ja muille lahjanantajille sanoa, että yksi lahja yhdelle lapselle on ihan riittävästi? Onko aikuisten pakko hankkia toisilleen lahjoja? Yksi kokeilemisen arvoinen idea on arpoa aikuisten kesken, kuka antaa lahjan kenellekin, jolloin jokainen hankkii ja saa yhden lahjan. Jos sinä saat joltakulta lahjan, onko sinun pakko antaa vastalahja?

4. Satsaa yhdessäoloon.

Tee jouluvalmisteluja yhdessä koko perheen kanssa. Sen sijaan että ostaisit parhaalle ystävällesi kuohuviinipullon, vie hänet lasilliselle ja tarjoa arvokas hengähdyshetki molemmille.  Mieti, annatko naapureille sen jokavuotisen suklaarasian vai pyytäisitkö heidät sen sijaan glögille. Aikaa on, kun sen käyttää fiksummin.

5. Jos kuitenkin edelleen haluat tehdä joulusta täydellisen, aloita valmistelut hyvissä ajoin.

Kun jouluvalmisteluja tekee pikkuhiljaa joulukuun aikana, ei kaikki kasaudu jouluviikolle. Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä itse.

Millaisia joulumuistoja sinä haluat lapsillesi? Haluatko, että lapsesi muistavat kiukkuiset ja stressaantuneet vanhemmat, jotka eivät itse ehdi nauttia joulusta ollenkaan? Vai haluatko, että heidän muistoissaan joulu on rauhallista yhdessäolon aikaa?

Stressitöntä joulunodotusta!

Vinkkilistan kirjoitti MiBin sisällöntuottaja Mia Gustafsson, joka on kyllästynyt joulustressiin.

Kuvat: Pixabay