Haastattelussa uraäiti: "Tyttäreni sanoi, ettei kohta enää muista äitiään"

Nimi: Annaleena Kumlin, 45
Koulutus: OTK, VT
Työpaikka: GE Healtcare, Senior Commercial Counsel
Perhe: aviomies, 3 lasta
Harrastukset: liikunta eri muodoissa, musiikki
Lomavinkki: Espanja Tarragona ja muut kohteet, jotka eivät ole turistien suosiossa
Terveiset uraäideille: Päivä kerrallaan, arki voi olla haastavaa. Muistakaa pilke silmänkulmassa.

 

Kuva-Olessia-Manner-600x600.jpg

Haastattelin minulle tutun uraäidin – Annaleena Kumlinin. Sain kunnian olla töissä samassa yrityksessä Annaleenan kanssa hieman yli vuoden, josta osan ajasta Annaleena on toiminut esimiehenäni. Annaleena on vaimo, kolmen lapsen äiti sekä huikea ammattilainen, jonka tietopankki käsittää useita eri osa-alueita. Tiukoissa neuvotteluissa Annaleena on hillitty, pitäytyy asiassa ja on aina sanavalmis. Halusin haastatella naista, jonka takaa löytyy valtava osaaminen.

”Mukavuusalueen ulkopuolella olevat tehtävät ovat kasvattaneet minua eniten.”

Annaleena on kerryttänyt osaamistaan ja varmistanut tietotaidon kasvun työnsä kautta tarttumalla erilaisiin tehtäviin. Erityisesti sellaisten tehtävien hoitaminen, jotka ovat mukavuusalueen ulkopuolella, ovat kasvattaneet häntä eniten. Annaleena kertoi, että myös lasten syntymä on ollut opettavainen kokemus. Lasten syntymän jälkeen oppii priorisointia ja uusia asioita itsestään. Välillä on hyvä ottaa mallia lapsista sekä elää ja nauttia hetkessä.

Uralla etenemisellä on toinen puoli ja Annaleena kokee, että on joutunut tekemään kompromisseja työnsä vuoksi. Silloin tällöin Annaleena on jäänyt pois lasten tapahtumista ja perheen kanssa vietetty aika on jäänyt työn vuoksi liian vähälle. Perheen kanssa yhdessäolo onkin asia, jonka kohdalla Annaleena toivoisi välillä pystyvänsä tekemään toisin. Turhan usein Annaleena on joutunut hyssyttelemään lapsia kotona, kun on täytynyt lukea työsähköposteja tai puhua työasioita puhelimessa.

”Suurissa linjoissa en tekisi mitään toisin.”

Kun työskentelimme Fennovoimalla, Annaleena kertoi tyttärensä sanoneen, ettei kohta enää muista äitiään. Siihen aikaan Annaleena oli paljon poissa neuvotteluissa Venäjällä. Velvollisuudentunto työtehtävien hoitamisesta sekä jatkuva työtehtävien kiireellisyys mietityttää joskus ja hän pohtiikin usein priorisoiko asioita oikein. Yhä tänä päivänä Annaleenan tiukasta aikataulusta kertoo myös se, että haastattelumme jälkeen hänellä alkoi puhelinkonferenssi puoli yhdeksältä illalla, jonka jälkeen työt todennäköisesti jatkuivat pitkälle yöhön. Päällimmäisenä tunteena Annaleenalla on kuitenkin se, että suurissa linjoissa hän ei tekisi elämässään mitään toisin.

Annaleena saa energiaa ja motivaatiota perheen kanssa vietetystä ajasta, musiikin kuuntelusta ja hyvistä työkavereista. Työn mielenkiintoisuus ja haasteellisuus taas toisessa päässä ovat lisänneet jaksamista ja uurtamista. Työ ja perhe ovatkin ne asiat, joista Annaleena on elämässään kaikista ylpein.

”Vaikeissa tilanteissa suuri merkitys on sillä, että on hoitanut työnsä hyvin.”

Pettymyksiltäkään ei ole vältytty. Annaleena kertoo selvinneensä niistä katsomalla eteenpäin ja etsimällä muita vaihtoehtoja. Vaikeissa tilanteissa Annaleena on huomannut, kuinka suuri merkitys on sillä, että on hoitanut työnsä hyvin, eikä ole polttanut siltoja takanaan. Annaleenalle rehellisyys, luotettavuus ja positiivisuus ovatkin tärkeimmät arvot.

Omasta kokemuksesta voin sanoa Annaleenan olevan tunnollinen ihminen, joka hoitaa hommansa aina loppuun. Konfliktitilanteissa moni ei pystyisi säilyttämään samanlaista arvokkuutta ja tyyneyttä kuin Annaleena. Luulen, että tällaiset ihmiset ovat nykyään harvassa. Kun sanotaan, että organisaation intressi pitää asettaa omien intressien edelle – Annaleena on juuri se henkilö!

Roolimallina Annaleena mainitsee hänen nykyisen esimiehen, joka on energinen pakkaus ja rautainen ammattilainen, joka jatkuvasti haluaa kehittää itseään ihmisenä ja ammattilaisena. Seuraavaksi Annaleena haluaisi lukea haastattelun Rovion toimitusjohtajasta Kati Levorannasta.

Teksti: Olessia Manner (kuvassa), MiB-aktiivi sekä Fennovoima Oy:n lakimies.