"Äitiys on ollut ainoastaan vahvuus työurallani"

”Äitiys on opettanut minut organisoimaan, multi-taskaamaan ja reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Intensiivinen kotonaolo on kehittänyt stressin sietokykyä. Minun alani työssä on ollut hyötyä pienen lapsen kaitsemisessa saaduista opeista,”

kertoo 30-vuotias äiti ja automaatiotekniikan diplomi-insinööri ja it-konsultti Paula Laitio (artikkelikuvassa). Laitiolla on 3,5-vuotias lapsi ja hän on odottaa toista lastaan. Laskettu aika on kahden viikon päästä. Jokaisessa työpaikassa, jossa hän on ollut äitiaikanaan, on joustettu hyvin. Muun muassa on saanut tehdä vähemmän töitä, ja on ollut mahdollisuus palkattomaan kesälomaan. On joustettu tavalla, jota ei ennen lasten saamista ollut.

”Äitiyslomani on otettu työpaikallani hyvin vastaan. Äitiyteni on paremminkin tukenut uraani kuin toisinpäin. Joustoja on tullut työnantajalta, äitiys on ollut cv:ssä ovia avaava, ei sulkeva asia. Minua on tuettu todella paljon ja koen äitiyden itse vahvuutena työurallani. Olen laittanut äitiyden ansioluetteloonikin. Siihen äitiys on listattu vahvuutena, työkokemusten joukossa, osana cv:tä.”

Paula näkee äitiysloman myös hyvänä breikkinä työelämästä. Tällöin saa aikaa pohtia, mitä haluaa tehdä jatkossa.

”Äitiysloman aikana on aina hyvä miettiä uraa, ja mitä jatkossa tekee. Vaikka tietysti isoin huomio on lapsen kanssa olemisessa. Itse aion olla kotona puolisentoista vuotta. Heti kun tiesin, että olen raskaana, aivot alkoivat kelaamaan, mitä raskauden jälkeen? Äitiysloma on hyvä breikki normaalityöstä ja silloin voi hyvin miettiä mitä urallaan tekee tulevaisuudessa.”

Uratarinaa varten Paulaa haastatteli ja jutun kirjoitti mibiläinen Reeta Vilhu. Reeta on vapaatoimittaja ja YTM, sekä kahden lapsen äiti.