Pokkamuija, introvertti tai organisaattori – kaikkien osaamiselle on MiBissä kysyntää

IMG_1305.jpg

Nyt kun vanhempainvapaat ovat päättymässä ja työhön paluu lähestyy, on hyvä hetki peilata mennyttä aikaa MiB-aktiivina. Lähdin mukaan MiBin toimintaan viime kesänä, kun kaipasin arkeen jotain työtä muistuttavaa tekemistä kotitöiden ja lapsen hoitamisen rinnalle. Olin seuraillut MiBin toimintaa jonkin aikaa some-kanavissa ja minua miellytti toiminnan ammattimaisuus, toisten työorientoituneiden äitien auttaminen ja kohtaaminen sekä työn ja perheen yhteensovittamiseen liittyvä vaikuttamistyö. Luin erään MiBin blogikirjotuksen, joka tuli kuin tilauksesta. Juuri tällaista toimintaa olin kaivannut ja päätin liittyä jäseneksi. Aika pian sen jälkeen ryhdyin myös paikallisaktiiviksi Tampereella. Mitä me aktiivit sitten käytännössä oikein teemme?

Käytä vahvuuksiasi, opi uusia tietoja ja taitoja tai anna kiinnostuksen johdattaa

MiBin aktiivit ovat vapaaehtoisia, jotka järjestävät tapahtumia tai toimivat muuten MiBin eli kaikkien Suomen työorientoituneiden äitien hyväksi. Niin paikallisissa kuin valtakunnallisissa tiimeissä on kiinnostavia tehtäviä tapahtumajärjestämisestä yrityssuhdetoimintaan ja viestinnästä edunvalvontaan.

”Järjestän tapahtumia Helsingin mibiläisille. Kun saan ajatuksen kiinnostavasta aiheesta, puhujasta tai yrityksestä, olen heihin yhteydessä ja ryhdyn hommiin. Tilaisuuksien järjestäminen on pääosin todella helppoa, koska vastaanotto vierailu- ja puhujapyyntöihin on poikkeuksetta ollut älyttömän hyvää. Jokainen yhteydenottoni on tuottanut tulosta – taivas vaan on rajana, mitä ehdin keksiä ja ideoida. Aikaisemmin yritysyhteistyövastaavana pääsin eturiviin pohtimaan mahdollisia yhteistyökuvioita, sparrailemaan ja ideoimaan ihan huipputyyppien kanssa. Huikeaa on ollut esimerkiksi se, että viimekeväinen sunnuntai-iltana hetken mielijohteesta Hoivanetin toimitusjohtajalle lähettämäni sähköposti on nyt johtanut valtakunnalliseen yhteistyöhön hienon yrityksen kanssa! Kuten hyvä ystäväni sanoo, kannattaa olla pokkamuija ja kehdata pyytää – saatat saada myöntävän vastauksen.”  Jutta, Helsinki

Erityistä MiBin toiminnassa on se, että aktiivin ura muotoutuu omasta elämäntilanteestasi käsin ja tehtävänkuvasi tiimissä omien kiinnostusten, osaamisesi tai kehitystoiveidesi pohjalta. Sinun ei tarvitse olla valmis osaaja, vaan MiB-aktiivina voit myös harjoitella uusia taitoja esimerkiksi töihin paluuta tai alanvaihtoa ajatellen.

”MiBin aktiivitoiminta on ollut ehdottomasti paras tapa kehittää itseäni ammatillisesti perhevapaan aikana! Aktiivitoiminnan myötä olen oppinut uutta mm. yhdistystoiminnasta, johtamisesta, viestinnästä, vuorovaikutuksesta ja organisoinnista, paikallisista yrityksistä, tapahtumien järjestämisestä ja verkostoitumisesta. Vastuutehtävän hoitaminen on myös kasvattanut kurinalaisuutta, paineensietokykyä ja rohkeutta tarttua vaikeisiinkin asioihin – kääntöpuolena lisännyt armollisuutta itseäni ja toisia äitejä kohtaan sekä vapauttanut liiasta täydellisyyden tavoittelusta. Kaikki taitoja, joita taatusti tarvitsee palatessaan perhevapaan jälkeen takaisin työelämään.” – Tanja, Turku

MiB-aktiivina voi tehdä niin paljon tai niin vähän kuin elämäntilanne antaa myöten. Voit hypätä sata lasissa hallitukseen tai muuhun vastuuasemaan, tai olla riviaktiivina järjestämässä itseäsi kiinnostavia tilaisuuksia motivoivista aihepiireistä ihan niin usein tai harvoin kuin pystyt. Kaikki aktiivit ymmärtävät, että arjen pelinappulat voivat välillä olla vähän levällään, mutta silti kaikki tekevät tosi pedantisti ja antaumuksella töitä. Kuten kaikessa, niin yleensä enemmän harmittaa tekemättä jättäminen kuin tekeminen.

”Nyt tai ei koskaan minun on mahdollista olla mukana tekemässä jotakin historiallista. Mutta mihin olenkaan lupautunut, riittävätkö aikani ja voimavarani tähän. Toisaalta, jos minulla on mahdollisuus ja jotakin annettavaa, miksi jättäisin tämän kortin katsomatta. Aktiivitoiminnan alussa toisten aktiivien kova innostus ja draivi viedä asioita eteenpäin yllätti positiivisesti, mutta herätti myös jännitystä, pysynkö tällaisessa menossa mukana. Kun sitten käärin omat hihat ja hyppäsin tekemiseen mukaan, huomasin olevani itse se, jonka innostus ja vauhti vain kasvoivat tekemisen myötä. Nyt pyöritän Turun paikallisjaoston toimintaa paikallisvastaavana. Tärkeimpiä tehtäviäni on organisoida paikallisen tiimimme toimintaa, innostaa ja nostattaa hyvää henkeä, varmistaa toiminnan jatkuvuus ja tehdä yhteistyötä yhdistyksen sekä muiden paikallisjaostojen kanssa.”  – Tanja, Turku

Aktiiviksi lähtiessä ei tarvitse tuntea ketään mibiläistä etukäteen, eikä tarvitse tietää yhdistyksen toiminnasta. Kaikkeen perehdytetään ja matkan varrella oppii tekemällä.

Positiivisuutta, tekemisen meininkiä, vertaistukea ja upeita ihmisiä

MiB-aktiivina on ollut ihan mahtavaa olla. Olen saanut tutustua eri aloilla työskenteleviin ja taustoiltaan erilaisiin upeisiin ihmisiin ympäri Suomen. Haasteet, tekemisen meininki, ilon ja surun aiheet ja motivaatio ovat kaikille yhteisiä. Erityisesti on ilahduttanut porukan hyvä yhteishenki ja kannustava ilmapiiri. Vaikka olemme välillä eri mieltä asioista, niistä keskustellaan aina positiivisessa ja kannustavassa hengessä ikään kuin toisiltamme oppien ja hyväksyen sen, että olemme erilaisia, ja se on ihan okei. Olen myös oppinut paljon uusia taitoja, päässyt uuden tiedon lähteille, saanut kokemusta erilaisista projekteista ja tutustunut perheystävällisiin työpaikkoihin.

”En ole koskaan aiemmin ollut mukana missään yhdistyksessä. Kaiken lisäksi miellän olevani hyvin vahvasti introvertti. Kuitenkin MiBin tilaisuuksissa on mielestäni aina aivan mahtavan hyvä henki, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi. Halusin päästä vielä paremmin osaksi tuota yhteishenkeä sekä kurkistamaan kulissien taakse näiden upeiden vahvojen järjestäjänaisten joukkoon, joten arastellen ilmoittauduin vapaaehtoiseksi, kun kesällä huhuiltiin uusia aktiiveja Tampereen seudulle. Minut (ja muut uudet aktiivit) otettiin heti todella lämpimästi vastaan. Kukin on päässyt tekemään asioita oman mielenkiintonsa ja resurssiensa mukaan. Täällä ei heitellä epämieluisia nakkeja vaan kaikki pallot pidetään ilmassa yhdessä.” – Jaana, Tampere

Mieltä on lämmittänyt myös jäsenten antama palaute toiminnastamme. Jos yksikin kotona oleva äiti saa toiminnastamme uutta potkua uralleen tai tutustuu samassa elämäntilanteessa oleviin muihin äiteihin ja saa vertaistukea, olemme tehtävässämme onnistuneet. Ylpeä olen myös siitä, että olemme saaneet positiivista huomiota yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla. MiBin edunvalvontaohjelmaSTEA:n (entinen RAY) myöntämä rahoitus toiminnalle, ensimmäisen työntekijän palkkaus, spin off -yritys jne. ovat esimerkkejä siitä, että toiminnallamme ja ajamillamme asioilla on yhteiskunnallista tilausta. Yhdessä tekemällä voi vaikuttaa!

Toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön, joten tarvitsemme uusia aktiiveja säännöllisesti. Uusi aktiivi perehdytetään MiBin toimintaan, ja tukea saa yhteyshenkilöltä, tiimiltä ja koko MiBin verkostolta. Aktiivina toimiminen on antoisaa, helppoa ja mukavaa. Tutustu toimintaamme some-kanavissamme: Mothers in Business Facebookissa ja @MiB_ry Twitterissä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä paikkakuntasi paikallisvastaavaan tai muihin aktiiveihin, tiedot löytyvät MiBin verkkosivuilta www.mothersinbusiness.fi.

Kiitos MiBin aktiivit ja jäsenet, on ollut hienoa kulkea kanssanne tätä matkaa! Ja vaikka töihin paluu saattaa vaikuttaa aktiivisuuden tasoon, haluan edelleenkin olla MiB-aktiivi.

Teksti: Suvi Vuojolainen, Tampereen paikallisviestinnästä vastaava MiB-aktiivi ja MiBin Twitter-tilin somemuija. Kiitos kokemuksistanne myös MiB-aktiivit Tanja, Jaana ja Jutta!