Tee jotain, mitä et osaa

Moni vanhempainvapaalla oleva murehtii, osaako töihin palatessaan enää mitään. Onko tippunut osittain vai kokonaan kelkasta tai onko koko omaa työpaikkaa enää kohta olemassakaan. Kahden vanhempainvapaan kokemuksella väitän, että useimmissa tapauksissa jälkikasvua kotona kasvattanut on itse muuttunut enemmän kuin taka-alalla hetken ollut työ.

Vanhempainvapaalla oppii monenlaista: pitämään monen muuttujan paletin kasassa, vaikka tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Jaksamaan, vaikka yöunet ovat jotain, mitä on kokenut viimeksi useita vuosia sitten. Priorisoimaan ja keskittymään oleelliseen, koska välillä arki on etupäässä kaaoksen hallintaa.

Vanhempainvapaa on mainio tilaisuus tietoisesti kokeilla ja oppia uutta.

Ollessani kuopukseni kanssa vanhempainvapaalla aloitin kokeilumielessä blogin: kirjoitin äitiydestä, lasten touhuista ja vähän uramietteistäkin. Bloggaamisesta tuli yllättäen tärkeä ja iloa tuova harrastus. Nautin kirjoittamisesta, otin paljon kuvia, opin ymmärtämään miten blogiyhteistyökuviot toimivat ja mikä parasta, sain ison joukon virtuaalisia ja live-kavereita, joista monen kanssa pidän tänäkin päivänä yhteyttä, vaikka blogi hiljentyi jo muutama vuosi sitten.

Kun palasin töihin, bloggaaminen ammattimielessä ei ollut juttu eikä mikään. Olin vahingossa opetellut hyödyllisen taidon, jota olen hyödyntänyt aktiivisesti siitä lähtien. Useammallekin mutsi-bloggaajalle blogista on tullut työ. Lastenvaatteista innostuneet äidit ovat perustaneet verkkokauppoja, esimerkiksi Aati O.

Mitä uutta sinä voisit kokeilla? Uuden some-kanavan haltuun ottaminen? Videoblogin pitäminen? Pitkään mieltä kutkuttaneen aiheen opiskelu? Yhdistyksen toimintaan mukaan meneminen?

Tee jotain uutta, tee jotain kivaa!

Vanhempainvapaalla arjesta irrottava oma pieni projekti tuo iloa elämään. Liian suuria paineita siitä ei kannata ottaa – se pieni tyyppi ja kenties sisarukset ovat vanhempainvapaalla tärkein juttu, ja usein ne pienet ja heidän hangaroundinsa kuten noro, influenssa tai uudet hampaat pitävät tasaisin väliajoin huolen siitä, että ylimääräiseen ei jää liiaksi energiaa.

Jos jotain omilta vanhempainvapailtani harmittelen, niin sitä, että Mothers in Business -verkostoa ei silloin vielä ollut olemassa. Aivan upeaa, että tällainen verkosto on perustettu ja se toimii aktiivisesti. Vertaistuki on vanhemmille tärkeä juttu ja mitä kaikkea upeaa voikaan tapahtuma, kun tämä verkosto pitää edelleen yhtä työelämässä.

Tsemppiä uuden opetteluun ja vanhemmuuteen!

Kirjoittaja Jenni Rissanen on 5- ja 7-vuotiaiden tyttöjen äiti ja yrittäjä, joka Paju Consulting -yrityksensä kanssa auttaa yrityksiä ja organisaatioita hyödyntämään digitalisaatiota niiden kasvun ja kehittymisen apuna. Jennin uuden ja kivan tekeminen on tällä hetkellä life coachiksi opiskeleminen.