Haastattelussa uraäiti: Hanna Gullichsen – unelmiensa tavoittelija

Nimi: Hanna Gullichsen, 38
Koulutus: kokkiopiskelija
Työpaikka: Yrittäjä, No Tofu Publishing
Perhe: aviomies, 3 lasta
Harrastukset: urheilu (erityisesti juoksu), ruoka, viini
Lomavinkki: Kaikki lämpimät kohteet. Seuraavaksi Hannan perhe matkustaa Portugaliin.
Kirjavinkki: Tove Jansson Kesäkirja (kuvataiteilijana Rauha Mäkilä), juhlapainos
Terveiset uraäideille: Onni tulee siitä, että kuuntelee mitä haluaa tehdä ja menee unelmiensa perään. Ura ja äitiys kulkevat rinnakkain, toista ei tarvitse sulkea pois.

 

Hanna-G-kuva-600x600.jpg

 

Hannan uralla yhdistävänä tekijänä kaikessa mitä hän tekee on ruoka. Sen vuoksi projektien toteuttaminen ruoan ympärillä on tuntunut hänestä luontevalta. Hannan ensimmäinen haave oli oman kokkikirjan tekeminen. Hän haastoi itsensä ja teki sen. Hanna jakeli kovakanttista kirjaansa lehtipisteillä ja ruokakaupoissa ja näin opetteli jakelua.

Parhaiten oppii tekemällä asioita itse.

Kirjan toteuttaminen johti siihen, että Hannasta tuli kustantaja. Hän uskoo vahvasti, että parhaiten oppii tekemällä asioita itse. Hanna kiinnostui myös muiden ihmisten teoksista, eikä pelkästään ruokakirjoista. Hän kustansi muun muassa Kaisu Joupin Tyhjä syli -teoksen, joka on vertaistukiteos kohtukuoleman kokeneille naisille ja perheille. Hanna haluaa auttaa kirjailijoita uralla eteenpäin ja kustannushommat luonnistuvat hyvin yhteistyössä heidän kanssaan.

Hannan lähitulevaisuuden unelmana on päästä koko perheen voimin kuukaudeksi Toscanaan. Perhe haluaa hakea matkaltaan uusia makuja, elämyksiä ja samalla nähdä, miten etätyö toimii. Hannan toinen unelma on romaanin kirjoittaminen, joka ei hänen mukaansa onnistu Suomesta käsin. Kenties Toscanan letkeä ilmapiiri edesauttaa siinä.

Minulla ei ole koskaan kiire, koska teen sitä, mitä haluan.

Hannalla on meneillään usea projekti samanaikaisesti, mutta hän ei koskaan koe olevansa kiireinen. Hän ei myöskään erottele arkea ja työtä. Tämä johtuu siitä, että pääsee tekemään juuri sitä mitä haluaa. Toinen tärkeä tekijä, joka mahdollistaa kaikenlaiset projektit ja oman ajan, on Hannan miehen sataprosenttinen tuki. He katsovat yhdessä viikko eteenpäin kalenteriin pakolliset menot ja kirjaavat ylös myös yhteiset treffit. On tärkeää, että ei luovu kahdenkeskisestä ajasta. Myös aviomiehen yrittäjyys on helpottanut kalentereiden yhteensovittamisessa. Lähipiirin tuki on merkittävä, sillä silloin koko paletti pysyy kasassa ja elämästä tulee stressitöntä.

Kun vaikealta tuntuvaan ongelmaan löytää oikean keinon, tulee voittajafiilis.

Hanna saanut elämäänsä oppeja eniten äitiydestä ja yrittäjyydestä. Nämä ovat opettaneet asioita muun muassa ennakoitavuudesta, taloudellisesta turvasta ja asioiden yhteensovittamisesta. Hän ei koe, että on joutunut tekemään kompromisseja, vaan ainoastaan soveltamaan ja miettimään asioita uusiksi. Pienet haasteet tekevät arjesta kiinnostavan. Kun vaikealta tuntuvaan ongelmaan löytää oikean keinon niin tulee voittajafiilis.

Hannan vinkki arjen järjestämiseen pienten lasten kanssa on yksinkertaisesti se, että vauvat voi ottaa lähes kaikkialle mukaan. Hänen elämä muuttui vain vähän, kun nyt yhdeksänkuiset kaksoset saapuivat maailmaan. Asioita täytyy tehdä niin kuin itselle parhaiten sopii – lapset sopeutuvat. Jälkikasvu oppii ensipäivistä lähtien kuinka julkisissa paikoissa käyttäydytään. Vanhempien ei pidä hermoilla lastensa käyttäytymistä etukäteen vaan säilyttää rauhallinen asenne. Hanna mainitseekin, että heille arjen haasteena on ollut lähinnä logistiikka ja vaunujen mahduttaminen autoon.

Vauvavuosi voi olla pirun hyvä vuosi

Hanna on näkyvä persoona sosiaalisessa mediassa ja tykkää jakaa perheensä hyviä hetkiä sekä vahvistaa kuvaa siitä, että vauvavuosi voi olla pirun hyvä vuosi. Hanna on kuullut paljon, kuinka ihana mies hänellä on ja kuinka tämä osallistuu perheen arkeen. Tärkeintä on Hannan mukaan se, että speksit ovat selvillä ennen lasten hankintaa siitä, miten asioita tullaan hoitamaan – näin vältytään yllätyksiltä. Myös hänen aviomiehensä on saanut miehiltä hyvää palautetta, että isätkin voivat jäädä kotiin lastensa kanssa.

Hanna on saanut myös negatiivista palautetta julkisuudessa. Perhe on hänelle kaikki kaikessa ja muiden negatiiviset mielipiteet ovat toissijaisia. Hanna haluaakin muistuttaa, että hänen julkinen kuvansa on vain osa totuutta.

Hanna saa draivia Victoria Beckhamista, sillä Victoria toteuttaa intohimoisesti unelmiaan. Toisena roolimallina hän mainitsee Elin Klingin, joka toteutti haaveensa muotilehdestä ja vaatemallistosta. Hannan mentori on Sikke Sumari, joka vastikään opiskeli kokiksi ja antoi potkua myös Hannan opinnoille.

Teksti: Olessia Manner, MiB-aktiivi sekä Fennovoima Oy:n lakimies
Kuvat: Hanna Gullichsen