Toimiiko mielesi hyödyksesi vai sinua vastaan?

Äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys. Toimiiko mielesi hyödyksesi vai sinua vastaan? Mitä mieltä olet, jos näin äkkiseltään pitäisi kysymykseen vastata? Vai onko kysymys itsessään täyttä utopiaa? Avaan asiaa vähän, sait kysymykseen jo vastattua tai et.

Suorituksessa onnistuminen on urheilussa aika oleellinen juttu. Onnistumiseen yhdistetäänkin monesti mielen hallinta. Varsinkin huipputasolla, jossa harjoittelulla saatavat erot alkavat olla jo aika marginaalisia. Epäonnistumisten kohdalla saatetaan sanoa, että jonkun ”pää ei kestänyt” tai päinvastaisessa tilanteessa puhutaan mentaalisesti lahjakkaasta tai psyykkisesti vahvasta urheilijasta. Hän onnistuu kovissakin paikoissa. Molemmissa tilanteissa läsnä on mielen vaikutus yksilön suoritukseen: hyödyksi tai sitä vastaan. Tästä syystä monet urheilijat valmentavatkin kropan lisäksi myös mieltään – suoritustaan tukevaksi yhdistelmäpaketiksi.

Kun asiaa katsotaan isommassa kuvassa, on mielen hyöty (tai haitta) toiminnalle läsnä kaikessa tekemisessämme. Olit sitten urheilija tai et. Mielemme  vaikuttaa toimintaamme koko ajan. Toki moni muukin asia, mutta mielen vaikutus voi usein jäädä varjoon, kun uskomme ulkoisten seikkojen olevan suurimmassa roolissa lopputuloksessa.

Esimerkiksi stressitilanteissa voidaan syyttää yksinomaan valtavaa työkuormaa tai muuta stressiä aiheuttavaa asiaa, mutta unohtaa täysin oman mielemme vaikutus kokonaisuuteen. Mieli ei tietenkään tilannetta täysin ratkaise (esim. poista stressiä kokonaan), mutta sen vaikutus kokonaisuudessa voi olla yllättävänkin iso. Mieli voi siis stressitilanteissa toimia hyödyksesi (vähentää stressin kokonaismäärää) tai sinua vastaan (pahentaa sitä entisestään). Voi olla, että lopputulos parantuu siis jo sillä, että saat mielesi toimimaan hyödyksesi vaikka ulkoisissa kuormitustekijöissä ei mitään muutosta tapahtuisikaan. Näin ollen mielen toiminnan avulla ratkaiset tilanteen eduksesi – kuten urheilija, onnistut kovassa paikassa olosuhteet huomioiden.

 

Mielemme vaikuttaa toimintaamme koko ajan. Lukiten tai vapauttaen.

Psyykkinen valmennus keskittyy nimenomaan mielen toiminnan + ja – vaikutuksen ymmärtämiseen sekä ajattelun kehittämiseen eduksemme. Asioita oivaltaen ja mieltä harjoittaen edetään + suuntaan: sinne missä mieli toimii eduksemme. Tämä voi näkyä lopputuloksena monessa yhteydessä: parantuneina suorituksina (urheilusuoritukset, esiintymiset jne.), helpompana toimintana vaikeissa tilanteissa (jännityksen väheneminen, ajanhallinnan helpottuminen jne.), ohjata meidät ongelmissa ”lähemmäksi pintaa” (stressin väheneminen) tai luoda muuten vain elämäämme ja arkeemme ripauksen enemmän onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Ensimmäiseksi kehotan sinua tarkastelemaan arkeasi ja mielesi toimintaa. Seuraa ja huomioi mielesi vaikutusta erilaisissa tilanteissa. Toimiiko mielesi niissä hyödyksesi vai sinua vastaan? Mitä huomaat? Mielenkiintoinen matka tulee olemaan edessäsi, lupaan sen.

 

Kirjoittaja: Sanna Jämsén, fyysinen ja psyykkinen valmentaja ja kouluttaja, Innostumo

 

sanna_innostumo.jpg

Olen Sanna Jämsén, Innostumon sielu, sydän ja ruumis. Kutsumukseni on kuljettaa ihmistä kohti hänen unelmiaan ja tavoitteitaan – valmennuksin ja luennoin. Fokuksena on kehon ja mielen yhteistoiminta sekä otollisen sisäisen tilan rakentaminen, jotta kehittyminen ja itsensä johtaminen on mahdollista.

Kokemus- ja tietopohja on kertynyt minulle koulutuksen (mm. Liikuntatieteiden maisteri, NLP Practitioner, NLP Master Practitioner), valmennustyön (pitkä valmennusura valmennettavana ja valmentajana) sekä oman urheilu-uran kautta (16 kautta Korisliigassa, Vuoden pelaaja 2006 ja 2012). Tärkein tavoitteeni on kasvattaa ihmistä ja iloa.

Lisää Innostumon valmennuksista ja luennoista: www.innostumo.fi