Elämää kolmen lapsen äitinä ja Designverstas Omanan yrittäjänä

Tapasin yrittäjäkumppanin Jenni Vesasen aikoinaan hiekkalaatikolla. Meillä molemmilla oli siinä kohtaa isosiskoilla jo lähes kaksivuotias sisarus. Minulle oli syntymässä kuopukseni. Tyttäremme Pihla ja Inka ystävystyivät ja pian me myös Jennin kanssa ystävystyimme. Oletteko muuten huomanneet, miten hyviä ystäviä hiekkalaatikon laidalta löytää? Itse olen Jennin lisäksi löytänyt usean sielunsisaren.

 

2015_06_Omana_036_2-1024x682.jpg

 

Yrittäjiksi lähes sattumalta

Olimme molemmat sitä tyyppiä, jotka ovat pitkään hoitovapaalla. Olin itse poissa työelämästä viisi vuotta, jonka aikana sain kolme lasta. Yrittäjäntiemme alkoi lähes sattumalta. Jenni luovana ihmisenä suunnitteli uuteen unelmakotiinsa valaisimia ja minä markkinointityyppinä näin loistavan liikeidean. Ajatus oli, että näistä ihanuuksista pitää antaa muidenkin nauttia! Ja kun olemme molemmat sopivalla tavalla hulluja, syntyi minun ja Jennin seitsemäs lapsi — Designverstas Omana.

Kun suunnittelimme yrityksen perustamista, mietimme pitkään, minkälainen yritys haluamme olla. Pohdimme yhdessä sitä, mikä meidän elämässämme on tärkeää. Kumpi tulee ensin, yritys vai perhe. Vaikka haluankin ajatella, että olemme pystyneet olemaan yrittäjiä perheen ehdoilla, ei se aina ole niin mennyt. Tällä viikolla olen ollut päivätöiden lisäksi kaksi päivää poissa perheeni parista ja Jenni yhden. Tulee aikoja, kun minulla ei ole aikaa leikkiä legoilla keskimmäiseni kanssa, vaan joudun hoitamaan yrityksen kirjanpidon kirjanpitäjälle.

 

Lapset mukana tekemisessä

Alusta asti varsinkin vanhimmat lapsemme ovat olleet kovin innoissaan Omanasta. Olemme tehneet työpäiviä niin, että lapset ovat saaneet leikkiä keskenään ja me olemme koonneet himmeleitä tai miettineet seuraavia markkinointitoimenpiteitä. Kun lanseerasimme vanerikorumalliston, pääsivät Pihla ja Inka myös malleiksi. Lasten luovuudesta ja heittäytymisestä voisi oppia jokainen. Lapset ovat olleet myös tuotekehityksessä mukana. Ensimmäisen Nippuvalaisimen nimen keksi juuri Inka — niin sai nimensä Prinsessa.

Toki lapsille yrittäjyydestä on näyttäytynyt aika pehmeä puoli. Olen toki välillä viikonloppuna poissa, mutta onneksi he viihtyvät vallan mainiosti isänsä hoivissa. Lisäksi lapset ovat löytäneet oman sisäisen yrittäjyytensä: meillä poimitaan pihanmarjoja ja myydään niitä naapureille tai äidille. Lapset auttavat kantamaan pahvilaatikoita alakerran varastoon tai poistavat koruista suojamuoveja – pienellä palkalla ja kiitoksella.

 

omanan-1v-synttärit.jpg

 

Aina ei ole helppoa olla yrittäjänä ja äitinä. Itselläni on vielä palkkatyökin (ihana ja intohimoinen sellainen), joten kakussa on aika monta kirsikkaa. Yrittäjyys eroaa palkkatyöstä ehkä siinä, että en voi delegoida asioita eteenpäin: minun on hoidettava koko paketti. Siinä meillä on onni, että meitä on Omanassa kaksi yrittäjää. Lisäksi se, että voimme Jennin kanssa puhua yrityksestämme tuntikausia, ihan niin kuin voin puhua lapsistamme mieheni kanssa.

 

Legoleikeissä voi piillä uuden tuotteen idea

Koen yrittäjyyden antaneen minulle paljon. Omana on tuonut elämään hurjasi luovuutta, paljon töitä, uusia ihania ihmisiä sekä opettanut minulle itsestäni paljon. Paras oivallus tähän mennessä on: tee yksi asia kerrallaan. Jos leikin legoilla, leikin legoilla. Jos teen Omanan markkinointia, teen Omanan markkinointi. Kun olen palkkatöissä, en tee mitään yritykseeni liippaavaa. Lapset voi osallistaa yrittäjyyteen mukaan, iän ja kiinnostuksen rajoissa. Legohetkessäkin voi piileä uuden tuotteen idea.

 

Kirjoittaja: Pauliina Lindgren

Kirjoittaja on Designverstas Omanan toinen perustaja ja yrittäjä, tapahtuma-alalla työskentelevä projektipäällikkö ja kolmen lapsen äiti Tampereelta.

Designverstas Omana on pieni pala luksusta arjessa, salaperäinen hymy huulilla, särmikkäitä muotoja, metallin hehkua ja värien tanssia – uutta tamperelaista muotoilua ja käsityötä.

OMANA TARJOAA KAIKILLE MOTHERS IN BUSINESS -JÄSENILLE KOODILLA MIB -20% ALENNUKSEN KOKO VALIKOIMASTAAN JOULUKUUN AJAN.