Puheklubista buustia esiintymiseen

 

Suomalainen ei perinteisesti sanoilla koreile, mutta ehkäpä vähän jo kuitenkin. MiB:n Toastmasters-klubissa tähän ainakin uskotaan. Puheklubissa harjoitellaan monipuolisesti erilaisia puhe- ja johtajuustaitoja esimerkiksi jännittämisen hallitseminen, itsevarmuus, tarinan kerronta sekä rakentavan palautteen antaminen. Mikä puhetaidon kehittämisessä on parasta? Onko esiintymistä harjoiteltava? Klubin hallituksen jäsenet Camilla Laitinen ja Anna Saura kertovat.

Camilla: Olen aina pitänyt esiintymistaitoja tärkeinä. Tunnetut hyvät esiintyjät kuten Jari Sarasvuo, Risto Siilasmaa tai Maaret Kallio ovat myöntäneet harjoituksen olevan loistavien esiintymistaitojen takana. Silti itse en ole löytänyt sopivaa tapaa nostaa omaa esiintymistäni uudelle tasolle. Tähän MiB:n Toastmasters-puheklubi tarjosi täydellisen keinon. Olen esiintynyt jonkun verran työssäni 12-vuotisen pankkiurani aikana. Rahoitusalan presentaatiot ovat yleensä hyvin asiapitoisia, monotonisia ja joskus jopa tylsiä. Olen itse räiskyvä ja puhelias persoona, mutta esiintyessäni olen pitänyt pienesti
jarrua päällä. Uskon pelänneeni, että uskottavuuteni kärsisi, kun muutenkin olen poikkeava alallani ollessani pieni vaalea nainen. Olen vuosien varrella oppinut hieman elävöittämään esiintymistäni ja tuomaan persoonaani esiin, mutta vielä on varaa parantaa. Niinpä päätin ottaa missiokseni hakea rajoja miten esiinnyn täysin omana itsenäni, olemalla kuitenkin vakuuttava ja uskottava.

Ensimmäisissä valmistelluissa puheissani olen keskittynyt äänen painoon, eleisiin, lavan käyttöön ja testannut erilaisia yleisön haltuunoton tekniikoita. Palaute on ollut kannustavaa ja olen oppinut paljon. Eniten omasta itsestäni, miten ääneni ja eleeni voivat tehdä vakuuttavuuden, vaikka puhuisin kuinka pehmeästä aiheesta. Viime kerralla voitin puhekilpailun ja sain omasta mielestäni parhaan mahdollisen palautteen. Yksi arvioijani sanoi: ”Olen hämmästynyt miten pystyt puheissasi olemaan niin helposti lähestyttävä ja iloinen sekä silti niin vakuuttava.” Näyttää siltä, että äitiysvapaalle suunnittelemastani harrastuksesta on tullut pysyvä harrastus. Mikä olisikaan parempi investointi omaan itseeni!

 

Klubi-illassa parhaat puhujat palkitaan tietenkin suklaalla! Vasemmalta Anna Saura, Jenni Kotakorpi, Sini Kaukonen ja Camilla Laitinen

Klubi-illassa parhaat puhujat palkitaan tietenkin suklaalla! Vasemmalta Anna Saura, Jenni Kotakorpi, Sini Kaukonen ja Camilla Laitinen

 

Anna: Puheklubissa pääsen harjoittelemaan erilaisia puheita ja esityksiä rennossa ilmapiirissä, jossa mokaamista ei tarvitse pelätä. Puhe on aina iso vaikuttamismahdollisuus ja merkittävä (tosin Suomessa usein hieman aliarvioitu) johtamisen keino. Siihen kannattaa panostaa! Juuri tämän takia puhetaitojen kehittäminen on mielestäni todella innostavaa. Minua kiinnostaa erityisesti esitysten ja puheiden tarinallisuus. Työssäni viestinnän ammattilaisena törmään usein siihen, että ihmiset haluavat esityksissään kertoa tietämästään asiastaan aivan kaiken. Ihmisten huomiokyky on kuitenkin hyvin rajallinen ja he muistavat kuulemastaan lopulta hyvin vähän. Tarinoilla onkin mieletön voima ja niitä voi keksiä asiapitoisiinkin esityksiin. Paras lähtökohta on se, että miettii minkä yhden asian haluaa kuulijoiden ainakin muistavan. Jos ihmisille saa välitettyä jonkun tunteen tai inspiroivan ajatuksen niin sehän on ihan mieletön juttu. Mutta harjoittelua se vaatii ja sen edessä kannattaa olla nöyränä. Harva syntyy loistavaksi puhujaksi, vaan kyseessä on taito, jonka kuka tahansa voi oppia.

MiB Toastmasters- puheklubi aloitti toimintansa Helsingissä syksyllä 2017 ja kokoontuu kahden viikon välein.  MiB:n oma klubi kuuluu kansainväliseen Toastmasters-verkostoon, jonka formaatin mukaan klubi toimii. Ensimmäiseksi jokainen jäsen pitää oman Ice Breaker- puheen, jossa esitellään itsensä. Tämän jälkeen edetään erilaisiin puhetyyppeihin ja aiheisiin. Jokaisessa illassa harjoitellaan myös improvisoituja puheita kunkin illan teeman mukaisesti. Jokaisesta puhekerrasta saa erillisen palautteen muilta. Toastmasters International on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on auttaa jäseniään kehittämään esiintymis- ja johtamistaitojaan. Lue lisää MiBin klubitoiminnasta.

Järjestämme keskiviikkona 28.3. Helsingissä avoimen klubikerran, jossa pääset tutustumaan toimintaan. Helsinkiläiset voivat ilmoittautua mukaan sähköpostiin tulevan linkin kautta.

Kirjoittajat:

Camilla Laitinen on 3 lapsen äiti ja pankkiiri SEB:llä. Twitter @CamiLaitinen
Anna Saura on 2 lapsen äiti ja toimii viestintäalan tehtävissä. Twitter: @anna_maarias