Kolme tärkeää neuvoa uudelle työntekijälle

Olet saanut uuden työn. Mahtavaa! Mutta myös jännittävää, ja voi miten stressaavaa – ja jopa vähän ahdistusta aiheuttavaa. Miten tästä selvitään? Kokemusasiantuntijat Aida Osmonalieva, Sanja Fält ja Piilo-Osaajien Jaana Saramies, Virpi Naukkarinen ja Tanja Flygare kertovat kolme tärkeintä neuvoaan uudessa työssä aloittavalle.

1. Kysy, kysy ja vielä kerran kysy

Tärkein neuvoa uudelle työntekijälle on yksinkertainen, painottaa Tanja, "Kysy!" “Uutena on hyvä heittäytyä tyhmäksi. Vaikka kysyit sitä samaa eilenkin, niin kysy tänään uudestaan", neuvoo Virpi. "Ja jos voit, kirjoita ylös mahdollisimman paljon", jatkaa Sanja. "Puolet menee kuitenkin ohi, kun uutta asiaa tulee koko ajan."

"On tärkeää muistaa, että kukaan senioreista ei oleta uuden tietävän kaikkea, mutta kauan työssä olleet ei välttämättä huomaa, mikä tarkalleen juniorille ei ole selvää", painottaa Sanja. Älä siis turhaan jää kiinni näihin mahdollisesti molemminpuolisiin oletuksiin siitä, mitä sinä jo tiedät ja osaat ja mitä et. "Avoimin mielin," lisää Aida.

Oppimiseen auttaa myös, jos voit saada itsellesi mentorin, jolta voit "kysellä tyhmiä" myös varsinaisen perehdytyksen jälkeen. Tällaista mahdollisuutta voit hyvin tiedustella työnantajaltasi, vinkkaa Aida.

2. Verkostoidu rohkeasti

Talon toimintakulttuurin omaksuminen ja työyhteisön työtapojen oppiminen on yhtä tärkeä osa uudessa työpaikassa aloittamista kuin oman työtehtävänsä herraksi ja rouvaksi pääseminen. Tämä onnistuu helpoiten verkostoitumalla. Kannattaakin paitsi pyrkiä tutustumaan oman työalan vastuuhenkilöihin ja lähimpiin työtovereihin, myös laajemmin työyhteisöön ja sen eri sidosryhmiin.

Ihan käytännössä tämä onnistuu niin, että lähdet rohkeasti tutustumaan. Jaana kertoo, että verkostoitua voi monin tavoin. Joko vapaamuotoisemmin lounaalla tai kahvitauolla jutellen, tai suoraan kysymällä saako tulla viereen seuraamaan työskentelyä tai ihan virallisesti varaamalla kalenterista yhteisen palaverin.

Jaana painottaa myös verkossa verkostoitumisen tärkeyttä. "Itse lähetän kaikille uusille kollegoille LinkedInissä kutsut. Samoin kun kirjoitan aloittamastani työstä, julkaisusta tykkää tai kommentoi yleensä myös muut ko. organisaation työntekijät. Lähetän heillekin kaikille verkostoitumiskutsut. Samoin laitan Twitterissä organisaation ja sen tekijöitä seurantaan," kertoo Jaana.

3. Pidä huolta omasta jaksamisestasi

"Kun hyppää uudelle tasolle tai uudelle alalle, niin epävarmuutta joutuu sietämään todella paljon," huomioi Virpi. "Tähän auttaa se, kun tunnistaa omat tunteet ja toimii niistä huolimatta, sekä myös varmistaa keskustelemalla sen, mitkä ovatkaan työnantajan odotukset ja mitä sinun on uutena tarkoitus osata vaikkapa ensimmäisen kahden viikon, kahden kuukauden tai puolen vuoden kuluttua."

"Alussa varmaan jokaisella on olo, ettei tajua mistään mitään ja uutta asiaa tulee kauheasti," jatkaa Sanja. "Mä ainakin olin aivan poikki ja aivot kävi kierroksilla koko illan. Omasta jaksamisesta huolehtiminen nousi tosi tärkeäksi. Se, että muistaa syödä, nukkua ja antaa itselleen muutakin ajateltavaa auttaa jaksamaan."

Uudessa työssä aloittaminen vaatii paljon henkisiä, fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja. Muista olla armollinen itsellesi, anna aikaa prosessille ja luota itseesi. Onnea ja menestystä uuteen työhön!

Jutun koosti haastattelujen pohjalta MiBin sisällöntuottaja Ronja Iso-Heiko

Kuva: Unsplash