MiB Hallitus vuosimallia 2019 – Tutustu upeisiin naisiin MiBin ohjaksissa

Oletko miettinyt millaisia polkuja muilla mibiläisillä on takanaan ja mikä saa mibiläisen innostumaan hallitusvastuusta? MiB on täynnä upeita naisia, mutta keitä he ihailevat tai pitävät esikuvinaan? Koska uusi hallitus on nyt valittu ja me tietenkin haluamme tutustua uusiin (ja vanhoihinkin) ohjaksia piteleviin naisiin, istutimme hallitusnaiset tenttiin ja kysyimme heiltä nämä sekä muutaman muun kiinnostavan kysymyksen.

Näihin kysymyksiin hallitusnaiset vastasivat:

  1. Kuka olet ja mikä on vastuualueesi MiBissä?
  2. Keitä perheeseesi kuuluu?
  3. Miten löysit tiesi MiBiin ja mikä sai sinut mukaan MiBin hallitustyöhön?
  4. Ketä naisvaikuttajaa ihailet ja miksi?
  5. Mikä on must have -tavara, jonka on aina oltava mukana käsilaukussa, läppärilaukussa tai repussa (muu kuin kännykkä)?
  6. Mikä oli lapsuuden toiveammattisi ja mitä teet nyt työksesi?
  7. Anna neuvo 3-vuotiaan äidille, joka on palaamassa töihin.

Bonus: Sana vapaa, mitä haluat kertoa MiBiläisille tulevasta vuodesta tai tavoitteistasi?

Hallitus 2019.jpg

Olkaa hyvä, MiB hallitus 2019 esittäytyy:

Annica Moore – Puheenjohtaja

1. Olen Annica Moore, ja toimin MiBin hallituksen puheenjohtaja nyt toista vuotta. Elän ja hengitän uuden ideoimista, yhteiskunnallista vaikuttamista, ja parempaa johtamista.

2. Lempeä puoliso ja huisi 2,5-vuotias lapsi. Haluaisin myös sanoa koira tai kissa, mutta se ehkä joskus tulevaisuudessa.

3. MiB antoi minulle paljon vanhempainvapaalla, ja halusin mukaan kehittämään toimintaa. Hain mukaan hallitukseen jo vuonna 2017, ja toimin varapuheenjohtajana. Rakastan ns. isoa kuvaa, ja hallituspaikka antoi parhaat mahdollisuudet nähdä mihin kaikkiin suuntiin yhdistystä ja toimintaa oltiin kehittämässä

4. Ihailen suuresti ihmisiä, jotka laittavat itsensä likoon asioiden puolesta joihin uskovat, ja avaavat suunsa epäkohtien edessä. Pienistä arjen sankareista ns. suuriin johtajiin. Joskus arjen sankarista voi tulla iso kansainvälinen vaikuttaja, kuten Greta Thunberg tai Malala Yousafzai.

5. Lapsen hedelmäpatukka tai rusina-aski. Töiden jälkeen niistä on ollut usein hyötyä, varsinkin jos pääsen ottamaan lapsen mukaan MiBin kokouksiin.

6. Minusta piti jo hyvin pienenä tulla YK:n pääsihteeri tai vähintään suurlähettiläs. Opiskelin kansainvälistä politiikkaa ja olen pariin kertaan ollut YK:lla. Onneksi elämä toi kuitenkin Suomeen takaisin. Nyt johdan kiinnostavaa ja nopeatahtista opetusalan EU-hanketta valtiolla.

7. Muista tehdä asioita, jotka saavat askeleesi kevyemmiksi ja mielen rauhallisemmaksi. Tee aikaa ihmisille, jotka saavat sinut tikahtumaan naurusta. Jos vaan mahdollista, hyödynnä töissä etäpäiviä, ja osallistu vain ihan pakollisiin kokouksiin. Ennen kuin ryntäät (ainakin minä usein kiireessä säntään päiväkodille) ulos ovesta, kokoa ajatukset ja tekemiset seuraavalle päivälle.

Bonus: Olen ihan täpinöissä tulevasta MiB-vuodesta! Toivottavasti kaikki halukkaat löytävät mukaan, vaikuttamisen mahdollisuuksia on monia. Omat prioriteetit linkittyvät johtamiseen, innostavan ja inspiroivan ilmapiirin luomiseen ja vaikuttamiseen. Kasassa on timanttinen uusi hallitus, ja MiBiin on tulossa taas uusi työntekijä!

Susanna Mikkonen – Varapuheenjohtaja

1. Olen Susanna Mikkonen ja toimin hallituksessa varapuheenjohtajana. Vastuualueelleni kuuluvat rahoitus ja MiB Lab. MiB Lab on ketterän kokeilemisen ja kehittämisen toimintamalli, jonka alle jäsenet voivat projektoida ideoitaan ja aloitteitaan testattavaksi ja pilotoitavaksi.

2. Perheeseeni kuuluu aviomies, 7- ja 3-vuotiaat ihanat tytöt ja kaksi koiraa.

3. Löysin MiBin, kun toiminta rantautui syksyllä 2015 Tampereelle. Odotin silloin toista lastani ja innostuin heti valtavasti konseptista; juuri tällaista toimintaa olin kaivannut silloin, kun olin esikoisen kanssa kotona! Kuopuksen vauvavuosi sujuikin mukavasti Tampereen aktiivitoiminnassa. Nuoren yhdistyksen kehittäminen ja eteenpäin vieminen kiinnosti myös valtakunnan tasolla, joten lähdin mukaan vuoden 2016 hallitukseen, ja sillä tiellä olen edelleen. Hallitustyössä innostaa mahdollisuus olla osa MiBin tarinaa, rakentaa yhdistystä entistä vaikuttavammaksi ja pitää samalla yllä sitä alkuperäistä hyväntuulista ja energisoivaa MiB-henkeä, josta kaikki on lähtenyt liikkeelle.

4. Ihailemistani naisvaikuttajista tulee mieleen Minna Canth. Nimestään huolimatta can do (ei Canth-do) -asenteella varustettu nainen elätti yksinhuoltajana seitsemän lasta, äitinsä ja veljensä, toimi liikenaisena ja kirjoitti unohtumattomia teoksia. Upea tasa-arvon edistäjä ja Mother in Business isolla M:llä!

5. Olen pendelöinnin ohella työmatkapyöräilijä, joten läppärirepussa kulkee aina mukana sadetakki ja pari varaventtiiliä polkupyörän rengasta varten.

6. Lapsuuteni toiveammatti oli opettaja. Olenkin kouluttautunut kasvatustieteilijäksi, ja saanut aiemmassa tutkijan työssäni opettaa, mutta tällä hetkellä autan toisia oppimaan hieman eri tavalla kuin ehkä lapsena ajattelin. Toimin osaamisen kehittäjän tehtävässä ammattikorkeakoulussa, ja vastaan erityisesti opetus- ja tutkimushenkilöstön osaamisen kehittämisestä ja ammatillisen kasvun tukemisesta.

7. Selviytymisneuvoni töihin palaavalle 3-vuotiaan äidille: einekset! Pitkän työ- ja päiväkotipäivän jälkeen eines on ystävä. Meidän suosikkeja ovat pakastimen falafel-pullat, Kokkikartanon laatikot ja ihan perus purkkipestokastike, jonka kaveriksi voi heittää pastaa, mozzarellaa ja tomaatteja.

Bonus: Odotan innolla tämän vuoden hallitustyöskentelyä! Meillä on upean osaava porukka kasassa, ja yhdessä on hyvä luotsata yhdistystä eteenpäin. Tämän vuoden ykköstavoitteena itselläni on rahoitushauissa onnistuminen, jotta yhdistyksen toiminnan tulevaisuus saadaan turvattua. Lisäksi haluan edelleen ylläpitää ja edistää toiminnassa MiBin upeiden arvojen toteutumista: hyväntuulisuutta, energisoivuutta ja ratkaisukeskeisyyttä. Myös vaalikevään vaikuttamistyö on asia, josta on helppo innostua!

Outi Määttä – Talous

1. Olen Outi Määttä, MiBin hallituksessa nyt toista kautta. Viime vuonna vastasin kumppanuuksistamme ja tänä vuonna vastuualueenani on talous.

2. Meillä vauhtia pitää yllä 3-vuotias tytär ja vaarallisia tilanteita puolestaan luovat vajaan vuoden ikäiset kaksospojat. Lisäksi perheeseeni kuuluu ihana yrittäjämies.

3. Olen ollut MiBin jäsen esikoisen syntymästä asti eli vuodesta 2015. Hallitustyöhön lähdin, koska halusin antaa osaamiseni ja työpanokseni tärkeiden asioiden ajamiseen: työn ja uran yhdistäminen sekä tasa-arvo. Hallituksessa pääsen konkreettisella tavalla ja tekemisen kautta viemään viestiämme eteenpäin yrityksiin, yksilöille, mibiläisille ja muille sidosryhmille.

4. Monesta vaihtoehdosta nostan esille Linda Liukkaan. Hän on tehnyt rohkeasti omaa juttuaan omalla tavallaan ja omana itsenään. Ja menestynyt upeasti. Tuomalla ohjelmoinnin lastenkirjoihin hän on siirtänyt miehisen asiantuntijateeman ”lapselliselle tasolle” ja lähestynyt asiaa räikeän erilaisesta vinkkelistä. Näin digitalisaatioon kuuluukin suhtautua: se ei ole vain teknologiaa, jota harva ymmärtää, vaan ilmiö, jonka jokainen kokee ja oppii itselleen relevantilla tavalla.

5. Arjen pikainhimillistäjät: hiusharja, nenäliina ja huulirasva. Kuljen kaikkialle polkupyörällä, joten yleensä laukussa on aina varavaihtopaita niitä tilanteita varten, kun varsinaiset vaihtovaatteet ovat unohtuneet.

6. Balettitanssija, myöhemmin lakimies. Nyt työskentelen liikkeenjohdon konsultoinnin parissa erityisosaamisalueenani digitalisaatio, IoT, strategiset kumppanuudet sekä asiakkuuksienhallinta. Olen myös perustamani päiväkodin hallituksen puheenjohtaja ja toimin teknologia-startupin advisory boardissa.

7. Keskity. Keskity omiin ja tiimisi tavoitteisiin, älä rönsyile. Jos sinulle tarjottu tai sinua houkutteleva tehtävä ei aja sinun agendaasi, älä tee sitä. Älä ole se, joka sanoo ”no minä teen kun muitakaan ei ole” tai ”kyllä mä voin tämän tuossa sivussa hoitaa, ei ole iso vaiva”. Disclaimer: Pätee ehkä parhaiten isoihin organisaatioihin, ei pieniin yrityksiin, joissa kaikkien tulee kääriä hihat. Mutta yhtälailla yrityksen tavoitteet kiikarissa.

Elina Jolma – Markkinointiviestintä

1. Olen Elina, 38-vuotias nuori puuhanainen Espoosta. Vastuualueenani hallituksessa on markkinointiviestintä.

2. Perheeseeni kuuluu 1,5 vuotias poikani Vilho ja vähän vanhempi mieheni Perttu.

3. Olin kuullut paljon hyvää MiBistä ystäviltäni ja suositusten kautta löysin tämän huikean yhdistyksen. Tiesin MiBistä jo ennen raskautta ja tunsin jopa pienen piston sydämessäni, etten lapsettomana voinut vielä olla osa näin upeaa verkostoa. Sitten poikani syntymän myötä liityin jäseneksi syksyllä 2017 ja hyppäsin heti aktiivitoimintaan mukaan. Halusin mielekkäitä haasteita perhevapaan ajaksi ja niitä sain. Olen toimitunut pk-seudun viestintävastaavana ja sittemmin tapahtumajärjestäjänä.

Hain mukaan hallitustyöhön puheenjohtajan pitämän briefin innoittamana. Pohjimmiltani hain siksi, koska haluan vaikuttaa siihen, että a) muutkin äidit löytävät tämän upean ja voimaa antavan yhteisön, b) haluan, etteivät äidit tule työmarkkinoilla syrjityksi ja c) perheen ja uran yhdistäminen olisi normi, jota tuetaan ja jota ei tarvitse perustella.

4. Ihailen monia naisia, jotka ovat vaikeuksista huolimatta jaksaneet uskoa asiaansa ja raivata tietä meille nykynaisille. Jos yksi pitää valita, niin varsin syvän vaikutuksen minuun on tehnyt seikkailija ja tutkimusmatkailija Helinä Rautavaara. Hän tutki ennakkoluulottomasti maailmaa sekä sen kulttuureita pyöräillen ja liftaten. Hän oli seikkailija, joka sivisti suomalaisia vieraista kulttuureista. Minua kiehtoo hänen rohkeutensa ja vapautuneisuutensa.

5. Kuulostaa varmaan hivenen turhamaiselle, mutta olkoon menneeksi. Ehdottomasti M.A.Cin On Hold -huulipuna. Aina matkassa, täydellinen sävy. Tämä ei ole maksettu mainos.

6. Näytelmäkirjailija. Kirjoitin useita näytelmiä kevät- ja joulujuhliin. Minusta tuli lopulta liiketoiminnan kehittäjä ja esimies. Ainakin työssä on ollut hyötyä vilkkaasta mielikuvituksesta. Kokonaan en toki ole kirjailijankaan urahaaveita hylännyt.

7. En ole ehkä paras henkilö neuvomaan äitiä, jolla on vanhempi lapsi kuin itselläni, mutta sanon pari sanaa elämästä yleensä: Ole ystävä itsellesi ja muille. Hyvällä saa hyvää. ❤️

Bonus: Odotan innolla tulevaa vaalikevättä. Uskon, että saamme läpi viestimme perheystävällisemmästä ja tasa-arvoisemmasta yhteiskunnasta. Toivon myös, että saamme haastettua usean työnantajan mukaan rakentamaan perheystävällisempää työelämää.

Merja Ala-Kauppila – HR

1. Hei, olen Merja Ala-Kauppila ja MiBin hallituksessa minun vastuullani ovat HR-asiat.

2. Perheeseeni kuuluvat 3,5-vuotias Eelis ja 3 kk:n ikäinen Siiri sekä yrittäjämieheni Juho.

3. Kuulin MiBistä kun odotin esikoistani ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. MiBin ajamat arvot ovat lähellä omaa sydäntäni ja tapahtumissa tapaan paljon saman henkisiä äitejä, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia äitiydestä ja urasta. Toimin vuoden 2018 yrityssuhdetiimissä ja sen kokemuksen myötä halusin olla enemmänkin antamassa omaa panostani MiBin hyväksi ja siitä syystä hain hallitukseen.

4. Olen lähiaikoina lukenut paljon Tellervo Koivistosta ja hänen elämästään. Hän ja hänen ajatuksensa naisten työurista ja tasa-arvosta ovat olleet uraauurtavia suomalaisessa yhteiskunnassa 1950-luvulta lähtien.

5. Huulirasva, ponnari ja pieni muistikirja.

6. Lapsuuden haaveammattini oli poliisi ja lukiossa ajattelin, että jatkaisin historian opiskelua yliopistossa, mutta nykyään olen erittäin iloinen, että päädyin opiskelemaan kauppatieteitä.

7. Pidä kiinni omista harrastuksista, vaikka arjessa aina ei niille tuntuisi olevan aikaa. Äidin oma aika on hyväksi koko perheelle.

8. En malta odottaa, että hallitustyöskentely vuoden 2019 hallituksen kanssa alkaa. Ihmiset, henkilöstöjohtaminen ja HR-asiat ovat olleet jokaisessa työssäni niitä asioita, joihin haluan paneutua ja kehittää kussakin organisaatiossa. Siitä syystä myös HR-pesti MiBissä on erittäin mieluisa minulle.

Iines Veistola – Kumppanuudet

1. Olen Iines, 28-vuotias, haasteista nauttiva nuori nainen Helsingistä. Olen toiminut yrityssuhdevastaavana kesästä 2018 alkaen ja hallituksessa vastuualueenani ovat kumppanuudet.

2. Perheeseeni kuuluu superaktiivinen pian 3-vuotias poika, hänen tuleva pikkuveljensä, joka kasvaa vielä muutaman kuukauden masussani, kaksi koiraa sekä rakas mieheni.

3. Löysin MiBin lastenhoitoalalla työskentelevän ystäväni kautta. Poikamme oli tuolloin jo 2 v. ja itse olin palannut töihin. En malta odottaa tulevaa äitiyslomaa, kun pääsen paneutumaan ja panostamaan tähän yhteisöön senkin edestä, mistä esikoisen kanssa jäin paitsi kun en MiBistä vielä tiennyt.

Hallitustyöskentelyyn lähdin mukaan, sillä tätä kautta pääsen antamaan parhaan panokseni MiBille ja toisaalta uudet haasteet ja itseni kehittäminen ovat suuria motivaattoreitani.

4. Heti ensimmäisenä mieleeni tuli Linda Liukas, jota ihailen juurikin samoista syistä, mitä Outi edellä kuvasi. Olen joululoman lukenut pojalleni hänen kirjaansa, itsekin aivan haltioituneena.

5. Huulirasva, ja mielellään Bepanthen.

6. Näyttelijä tai eläinten hoitaja, nyt työskentelen tilintarkastus- ja varmennuspalveluiden parissa. Lisäksi teen oman yritykseni kautta erilaisia edustus-, myynti- ja markkinointitehtäviä.

7. Sanoisin, että pyrkii olemaan mahdollisimman avoin ja toisaalta armollinen itselleen. Itsellä töihin paluu herätti tunteita laidasta laitaan ja kävinkin ensimmäisten viikkojen aikana läpi kaikki mahdolliset tunnetilat. Avoin ja armollinen suhtautuminen niin omien, kuin muidenkin perheenjäsenten tunteisiin uudessa tilanteessa auttoi ainakin itseäni sopeutumaan uuteen arkeen. Niin ja seuraavan päivän päivällinen valmiiksi jo edellisenä iltana.

Bonus: Odotan tulevaa vuotta innolla ja työskentelyä kumppanuuksien parissa! Tavoitteenani on edistää MiBin menestystarinaa ja viettää vauvavuotta tämän upean porukan kanssa yhdessä tehden.

Sanna Kranjc – Vaikuttaminen

1. Olen Sanna Kranjc ja toimin MiBin hallituksessa toista vuotta. Tänä vuonna vastaan vaikuttamisesta.

2. Perheeseeni kuuluu touhukas 3-vuotias lapsi ja rakas slovenialainen aviomieheni (miltä suunnalta myös vähän erikoinen sukunimeni tulee).

3. Kuulin MiBistä kaverin kautta perhevapaani loppupuolella vuonna 2016. Vuoden ajan osallistuin satunnaisesti tapahtumiin ja seurasin MiBin vaikuttamistyötä ja keskusteluryhmiä lähinnä sivummalta. Teemat olivat sydäntä lähellä, joten vuoden 2017 lopulla päätin hakea hallitukseen. Vuonna 2018 toimin hallituksen viestintävastaavana ja vedin MiBin markkinointi- ja viestintätiimiä. Mielenkiintoinen ja antoisa kokemus ja MiBin huippu-upeat aktiivit saivat hakemaan jatkokaudelle.

4. Hille Korhonen nimitettiin Nokian renkaiden toimitusjohtajaksi keväällä 2017. Olin juuri itse palannut perhevapaalta ja media kirjoitti johtajasta, josta tulee ainoa suurta suomalaista pörssiyhtiötä johtava nainen, ja jonka uraan mahtuu myös seitsemän vuotta kotiäitinä. Pörssiyhtiöiden naistoimitusjohtajana hänestä tuli yksi seitsemästä, mikä on jo saavutus sinänsä, mutta minuun teki erityisesti vaikutuksen se, miten hän kertoi mediassa perheen ja uran yhteensovittamisesta. Hän sai äitiyden ja johtajauran yhdistämisen kuulostamaan niin normaalilta ja mahdolliselta!

5. Käsilaukussa kulkee usein lapsen pikku-ukkoja, joita hän sinne jostain syystä sulloo. Myös MiBin edunvalvontaohjelma, jonka sain jostain tapahtumasta noin vuosi sitten, on ollut laukussa siitä asti, enkä ole raaskinut siivota sitä sieltä pois.

6. Omaa haaveammattiani en muista, mutta lapsuudessa minusta povattiin poliitikkoa – varmaan koska olin päättäväinen ja puhuin paljon. Oman juttuni löysin kuitenkin viestintätyöstä ja tällä hetkellä vastaan yhden nuoren, kasvavan valtionyhtiön viestinnästä.

7. Työ ja perhe sopivat kyllä samaan arkeen, eli ei huolta! Aloitus 80 prosentin työajalla oli itselleni loistava ratkaisu oman perhevapaani jälkeen, joten suosittelen harkitsemaan. Osittaista hoitovapaata voi tosiaan saada aina siihen saakka, kun lapsen toinen luokka päättyy, vaikka Kelan tukea saakin vain alle kolmevuotiaalle ja 1.- ja 2.-luokkalaiselle. Lisäksi suosittelen panostamaan työhönpaluuseen aloituskeskusteluilla esimiehen ja lähimpien kollegoiden kanssa sekä perehtymisellä mahdollisiin muutoksiin omassa työssä. Omasta mielestäni kannatti pitää yhteyttä työkavereihin myös perhevapaan aikana, niin paluu tuntui helpommalta.

Bonus: Toivon, että tänä vuonna jatkamme vahvana vaikuttamistyötä perheystävällisen yhteiskunnan puolesta niin työnantajien kuin päättäjien suuntaan. Erityisesti haluan nähdä perhevapaauudistuksen tulevassa hallitusohjelmassa sekä yhä useampia työpaikkoja kiinnittämässä huomiota perheystävällisyyteen ja kehittämässä perheystävällisiä käytänteitä.

Saara Simonen – Pääkaupunkiseudun kehittäminen

1. Hei, olen Saara Simonen ja MiBin hallituksessa minun vastuullani on pääkaupunkiseudun kehittäminen. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteilijä ja minussa asuu vahvasti maailmanparantaja. Olen tehnyt työurani kansalaisjärjestökentällä, viimeisimmät vuodet vapaaehtoisten johtamisen ja kansalaistoimintaan aktivoimisen asiantuntijana.

2. Perheeseeni kuuluu kaksi pikku mimmiäni, eli 2- ja 4-vuotiaat tyttäret sekä tukeni ja turvani, puolisoni Pekka.

3. Löysin MiBin pariin toisen äitiysvapaani aikana ja aiempien järjestökokemusteni ansiosta hyppäsin melko kylmiltäni Helsinkiin aktiiviksi. Toimin vajaan vuoden ajan Helsingissä yhtenä minglevastaavana, järjestäen samalla tapahtumia ja osallistuen paikallistoiminnan kehittämiseen. Tälle vahvalle paikalliskokemukselle hallitustyöskentely tuntui luontevalta jatkolta. Hallituspestiä harkitessani halusin myös tuoda porukkaan mukaan yhteiskuntatieteilijän näkökulmaa ja vaikuttaa esimerkilläni siihen, että MiBin pariin löydetään jatkossakin moninaisilla koulutustaustoilla ja työurilla.

4. Joululoman olen saanut viettää Mia Kankimäen Yönaisten maailmassa ja mikä upea maailma se on ollutkaan. Siispä vastaan, että juuri tällä hetkellä ihailen näitä tuntemattomaksi jääneitä naistutkimusmatkailijoita ja taiteilijoita, jotka osa tietämättäänkin olivat huikeita aikansa naisasianaisia.

5. Lukuisat useat huulipunat, niillä piristyy nuutuneempikin naama ja katse keskittyy silmäpussien sijaan toisaalle. ;)

6. Lapsuudessa halusin näyttelijäksi ja tätä haavetta pitkään harrastuksen muodossa vaalinkin, kunnes se jäi erilaisten luottamustehtävien vuoksi. Maailmanparantamisen ja järjestöaktiiviuden olen perinyt äidiltäni ja aika varhain nuoruudessa jo tajusin, että yhteiskunnalliset kysymykset kiinnostavat minua paljon. Onneksi järjestöjen vapaaehtoistehtävät yhdessä koulutuksen kanssa tukivat tätä tietä ja päädyin palkkatöihin järjestökentälle.

7. Anna armoa; lapselle, puolisolle ja ennen kaikkea itselle. Satsaa arjen apuihin; robotti-imuri tai siivooja, kauppakassit kotiin tilattuna ja lastenhoitaja kerran viikossa hakemaan lapsia. Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä, pidä huolta itsestäsi ja parisuhteestasi, joka on perheesi perusta.

Bonus: Loistavaa päästä työskentelemään huikean MiB aktiivien joukon kanssa. Meissä on naiset huikea voima, äiteinä olemme luonnostamme multitaskaajia ja lapsiperheiden edunvalvonnan parhaita asiantuntijoita. Nöyrin mielin lähden tekemään aktiivien, jäsenten ja hallituskollegojen kautta tulevasta vuodesta ennennäkemättömän upeaa MiB-vuotta!

Maija Wirlander – Tapahtumatoiminta

1. Moro! Olen Maija Wirlander Tampereelta ja hallituksessa vastaan tapahtumatoiminnasta. Mua voi jatkossakin nähdä myös tapahtumia järkkäämässä ja aktiivitapaamisissa.

2. Kotona häärää 4- ja 2-vuotiaat tytöt sekä perhevapaille uskaltautunut mies.

3. Kaveri ohjasti MiBin pariin ja tie vei heti Tampereen aktiiviporukkaan. Hallitustyöhön veri alkoi vetää, kun vuoden kuluessa tavoitteet elämälleni alkoivat kirkastua. Niistä enemmän tuossa sana vapaa -kohdassa.

4. Linda Liukas on ilmeinen valinta naiselle ohjelmistoalalla. Haluan kuitenkin nostaa esille aivan toisenlaisen naisvaikuttajan, joka omilla arjen teoillaan vaikuttaa monien ihmisten elämään Sumiaisissa. Tämä nainen mm. järjestää vanhuksille ruokaa ja teki lapsille tonttujen kodin tutkailtavaksi. Ihailen häntä samasta syystä kuin Linda Liukasta: kumpikaan ei vain puhu paremmasta huomisesta vaan molemmat muuttavat maailmaa omilla teoillaan. Hän osoittaa, että muutos asuu tavallisten ihmisten tavallisessa elämässä.

5. Käsilaukku tai reppu iskeytyvät mukaani johtuen naisten farkkujen rajoitetusta taskukapasiteetista ja tällöin laukkuun sujahtaa välipalakeksejä, jotta työskentely kanssani pysyy siedettävänä.

6. Astronautti ja nyt olen tuotepäällikkö ohjelmistoalalla.

7. Lapsen mennessä päiväkotiin suosittelen luomaan aamuihin illuusion loputtomasta ajasta ja välttämään sanaa kiire. Kun oma olo on rauhallinen, lapsikaan ei ihan niin suurella todennäköisyydellä heittäydy hankalaksi. Jotta mieli pysyy rauhallisena, varaa aamuihin oikeastikin reilummin aikaa, mikä sallii lapsen haahuilun ja pienet yllätykset. Vaikkei aamu sujuisikaan oppikirjamaisesti, voi vähintään itse aloittaa työnsä paremmalla mielellä, kun ei ole viettänyt aamua pallo punaisena pauhaten. :)

Bonus: Elämässäni on kolme missiota, jotka ei suinkaan rajoitu MiBin hallituksessa työskentelyyn vaan ovat kirkastuneet kuluneen vuoden aikana elämäntehtävikseni. Olen siis varsin kunnianhimoinen ja motivoitunut niiden edistämisen suhteen.

Missio 1: tavoiteohjautuvien organisaatioiden kehittäminen: teemme jatkuvasti vaikuttamistyötä järjestäessämme tapahtumia – tietoisesti tai tiedostamatta. Tietoiseen toimintaan pääsemme, kun hallituksen ja paikallistason toiminta tukevat toisiaan. Tällöin tapahtumatoiminta on strategian mukaista ja aktiivitoiminta ei kuormita vaan on houkuttelevaa.

Missio 2: edistää työn ja perheen yhteensovittamista: olen ollut sorvaamassa MiBin nykyistä edunvalvontaohjelmaa ja koetellut nykyisen perhevapaamallin rajat. Niiden rajojen puitteissa olen onnistuneesti yhdistänyt uran ja perheen ja tämän haluan mahdollistaa muillekin – helpommin.

Missio 3: torjua ilmastonmuutos: miten liittyy hallitustyöskentelyyn? Kotona suoritamme omaa ilmastohaastettamme asettamalla konkreettisia pieniä tavoitteita. Ajatuksenamme on, ettemme yritäkään muuttaa maailmaa kerralla. Sen sijaan menemme tavoite kerrallaan kohti lopullista päämäärää eli oman perheen hiilineutraaliutta. Tämän ketterän ajattelutavan haluan tuoda mukanani osaksi hallitustyöskentelyä.

Irina Rekiranta-Luukkonen – Paikallistoiminta

1. Olen Irina Rekiranta-Luukkonen, utelias maantieteilijä Savon ytimestä eli Kuopiosta. Vastaan MiBin tämän vuoden hallituksessa paikallistoiminnasta.

2. Perheeseeni kuuluvat 4- ja 1-vuotiaat nuoret herrat sekä aviomieheni. Tämän lisäksi läsnäolollaan meitä kunnioittaa hänen corgiutensa (eli perheeseen kuuluu myös koira).

3. MiB alkoi näkyä FB-feedissäni 2015 vuoden syksyllä, kun Helsingissä asuvat kaverit olivat tykänneet tapahtumista/ryhmästä. Taustalla seurasin kiinnostuneena yhdistyksen kehittymistä ja toimintaa, ja keväällä 2016 liityin jäseneksi heti, kun Kuopiossa toimintaa alettiin käynnistellä.

2017 vuoden toimin MiB Kuopion aktiivina (lähinnä tapahtumajärjestänä) ja vuosi 2018 meni paikallisvastaavan toimissa. Näille jotenkin luonnollisena jatkumona oli hakea hallitukseen mukaan. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa ja MiBin sanoma on ajankohtainen ja tärkeä, joten oli upeaa päästä mukaan tukemaan tätä kasvua ja kehitystä entisestään.

4. Asuinkunta ehkä jo velvoittaa tähän vastaamaan, että Minna Canth, jonka näen eräänlaisena esiäiti-mibiläisenä. Tasa-arvon vaikuttamisen lisäksi ihailen sitä, miten hän oli aikansa generalisti ja toi esille niin tiede- kuin taidemaailman vaikutteita Euroopasta Suomeen (esim. näin biologina lämmittää Darwinin esiintuominen Suomessa).

5. Salmiakkipastilleja ja huulirasva

6. Lapsuuden haaveammattina oli ensin näyttelijä, sitten opettaja. Ja minusta tulikin sitten opettaja. Tällä hetkellä olen kuitenkin hoitovapaalla ja uudelleenmuotoilen uraani.

7. Jostain some-keskustelusta luin termin “arkiarmollisuus” ja tämä oli mielestäni todella hyvä ilmaus. Eli ole armollinen itsellesi ja perheellesi. Tilanne voi olla kaikille uusi ja vie hetken, ennen kuin uusi arki asettuu taas uomiinsa. Sen vuoksi kannattaa miettiä, mihin sitä energiaa käyttää. Ja minusta ihan syystäkin muutama vuosi sitten Pikku Kakkonen -ohjelma palkittiin Vuoden Parisuhdeteko -tunnuksella.


Ja näin, olette tutustuneet 10 upeaan naiseen, jotka luotsaavat meitä kohti uutta vuotta. Jokaisella heistä on selkeät visiot ja kova tahto edistää asioita, jotka ovat meille kaikille tärkeitä. Eikä vain meille, vaan myös tuleville äideille ja perheille.

Tästä tulee hyvä vuosi.

Tekstin koosti: Laura Kyllönen, sisällöntuottaja ja MiBin Sisältötiimin Content Lead