Moninaiset jäsenemme: Hanna Hauta-aho, Espoo

Mikäs juttu tämä oikein on, ajatteli Hanna Hauta-aho hieman varautuneesti astellessaan pari vuotta sitten ystävänsä houkuttelemana Mothers in Business -yhdistyksen järjestämään mingleen eli rentoon verkostoitumistapahtumaan. Kun hänen nyt jo kahdeksan- ja kymmenen -vuotiaat lapset olivat pieniä, MiB ei ollut vielä syntynyt. Jos olisi ollut, Hauta-aho olisi luultavasti mennyt jo silloin mukaan järjestön toimintaan.

“Vauva- ja taaperovuosina olisi ollut mukavaa käydä muskarin ja muiden vauvaperhemenojen lisäksi tapahtumissa, joissa lapsi ei aina ole keskiössä”, Hauta-aho toteaa.

Ensimmäisestä minglestä syntyi niin hyvä vaikutelma, että Hauta-aho liittyi MiBin jäseneksi. Hän alkoi käydä erilaisissa MiBin järjestämissä tilaisuuksissa, ja lopulta toiminta imaisi hänet mukanaan: Hauta-aho oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana organisoimassa Mothers in Business -yhdistyksen syysseminaaria ohjelmatiimin vetäjänä.

“Arki on elämän kovin extreme”

Rantasalmelta lähtöisin oleva Hauta-aho on ehtinyt asua pääkaupunkiseudulla puolen vuoden Tukholman keikkaa lukuunottamatta parikymmentä vuotta. Ensimmäiset askeleet työurallaan hän otti asiantuntijatehtävissä valtakunnallisessa opiskelijajärjestössä. Yli kymmenen vuotta hän työskenteli Diakonia-ammattikorkeakoulussa erilaisissa kehittämistehtävissä, viimeiset vuodet laatupäällikkönä ja erityisasiantuntijana.

Laatupäällikön tehtävistä hän jäi vanhempainvapaalle esikoisen synnyttyä vuonna 2009 ja toistamiseen vuonna 2011 kuopuksen synnyttyä.

“Minun urani ja perheen yhteensovittamisen kannalta tärkein teko on ollut se, että olen aikoinaan osannut valita lapsille oikeanlaisen isän. Meille on ollut alusta alkaen selvää, että jaamme vastuuta, ja hoidamme arjen tiiminä. Huolehdimme siitä, että kummallakin säilyy elämässä omia tärkeitä juttuja, ja sovittelemme jatkuvasti molempien töiden vaatimuksia ja lasten kautta tulevia tarpeita yhteiseksi arjeksi.”

Kotitoimistopäivät antavat Hanna Hauta-ahon arkeen mahdollisuuden viettää enemmän aikaan myös tyttärensä Fridan kanssa.

Kotitoimistopäivät antavat Hanna Hauta-ahon arkeen mahdollisuuden viettää enemmän aikaan myös tyttärensä Fridan kanssa.

Nykyinen työ starttivaiheessa olevan yhteiskunnallisen yrityksen alustapalvelu Socialan parissa pitää Hauta-ahon innostuneena ja liikkeessä. VR:n työskentelyvaunu on tullut Hauta-aholle tutuksi, sillä matkustuspäiviä kertyy kotoa Espoon Laaksolahdesta Socialan tiloihin Tampereelle sekä yhteistyökumppaneille ympäri Suomen parhaimmillaan neljä päivää viikossa. Kotitoimistopäivät antavat puolestaan arkeen joustoa. Ne mahdollistavat ajan viettämisen lasten kanssa, ja heidän kuljettamisen musiikkiopistoon, futistreeneihin ja tanssitunnille. Ei ihmekään, että Hauta-ahon voimalause on “arki on elämän kovin extreme”.

“Varsinkin, kun lapset olivat pieniä, tämä lause tiivisti kaiken. Lasten myötä suhtautuminen arkeen muuttui. Piti vain oppia kaivamaan arjen pienistä hetkistä ilon ja innostumisen timantit, ja kohottaa ne omassa ajattelussa extremeksi. Ja onhan ne, nyt sen ymmärtää, kun lapset kasvavat ja itsenäistyvät viikko viikolta”, Hauta-aho naurahtaa.

Extreme-elämyksiä on Hauta-ahon perheessä pyritty jakamaan vanhempien kesken, sillä myös Hauta-ahon mies pääsi nauttimaan vauva- ja taaperoarjesta kahdeksan kuukauden hoitovapaan ajan.

“Uskon, että mieheni pitää edelleen vuosien takaista ratkaisuaan oikeana. Miehen tiivis läsnäolo lasten vauva-arjessa loi tärkeän perustan niin meidän parisuhteelle kuin myös lasten ja isän välisille suhteille. Muistan toki aamut, kun töihin kiirehtimisen sijaan olisin mielelläni jäänyt kotiin miehen avuksi. Koti-isyys kahden alle kolmevuotiaan kanssa ei ollut pelkkää laulua ja leikkiä.”

Parasta palautumista on yhteinen aika perheen kanssa

Hauta-aho on hyvin tyytyväinen työnsä joustavuuteen, ja mahdollisuuteen muokata omia aikataulujaan. Silti kiireiset päivät tien päällä ja mukaansa tempaava työ ovat omiaan vetämään akun tyhjäksi. Akun lataamisessa auttavat auki rullattu pilatesmatto ja läheiset.

“Elämän risteyskohdissa tehdyistä päätöksistä kestävimmiksi ovat osoittautuneet ne, joissa olen osannut kuunnella itseäni, ja malttanut miettiä ratkaisuja myös läheisteni kannalta. Jälkeenpäin mietittynä ne ovat olleet myös niitä, jotka ovat vieneet kohti innostavaa ja palkitsevaa työelämää. Arki on toki täynnä myös toisenlaisia valintoja, jotka saavat kalenterit paukkumaan, ja aiheuttamaan riittämättömyyden tunteita kaikkia kohtaan. Palautuminen on tärkeää, joten viikonloppuna kalenteri on vapaa. Vietämme silloin aikaa perheen kanssa. Yritän käydä myös kaksi kertaa viikossa pilateksessa, jolloin saan omaa aikaa”, Hauta-aho kertoo.

Omaa aikaa Hauta-aholle on myös osallistuminen Mothers in Business -toimintaan. Kun lähtee mukaan kiinnostavaan tapahtumaan kuuntelemaan ja keskustelemaan muiden samanhenkisten ihmisten kanssa, voi hetkeksi aikaa irrottautua arjen extremestä.

“Varsinkin, kun teen töitä kotona, on mahtava päästä välillä jonnekin muualle, ja irtaantua lapsista ja perheestä hetkeksi.”

Hauta-aho oli mukana järjestötoiminnassa jo opiskeluaikanaan ammattikorkeakoulussa, joten aivan uutta aktiiviseen Mothers in Business -toimintaan mukaan lähteminen ei ollut. Siitä huolimatta hän kokee saaneensa Mibistä paljon.

“Olen saanut paljon kavereita ja ystäviä, ja Mibissä on tosi hyvä henki. Mielenkiintoisia ja monipuolisia tapahtumia ja tilaisuuksia järjestetään laidasta laitaan. Lisäksi Mibissä ilahduttaa yhdistystoiminnan ketteryys”, Hauta-aho luettelee.

Moninaiset jäsenemme Hanna Hautaaho1.jpg

Hanna Hauta-ahoa ilahduttavat Mothers in Business -järjestössä muun muassa mielenkiintoiset tapahtumat ja yhdistyksen ketterät liikkeet.

Teksti: Lotta Wahlroos
Kuvat: Frida Hauta-aho ja Reetta Rissanen


Blogiteksti on osa Moninaiset jäsenemme -postaussarjaa, jossa esittelemme MiBin jäseniä.


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.

Liittymällä jäseneksi 1.11.–31.12.2019 maksat vuoden 2020 jäsenmaksun, mutta saat jäsenedut heti käyttöösi.