Podcast: Synnytysmasennus ja työelämä

Onnellisessa vauvakuplassa olo ei ollutkaan auvoista ja ihanaa. Sen huomasi Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n vapaaehtoistyön koordinaattori Marika Järvinen, joka sai esikoisensa 27-vuotiaana.

Pientä kääröä kotiin kantaessaan hän ei osannut aavistaa, millainen muutos edessä olisikaan.

- Olo tuntui väärältä. Onnellisuuden sijaan olin itkuinen ja surullinen, vaikka kaiken piti olla niin hyvin.

Tilanne paheni, eikä neuvolassa aluksi tunnistettu Marikan tilannetta. Hän tunsi olevansa yksin. Neuvolapsykologin ajanvaraus ei auttanut, sillä häntä ei saanut kiinni.

Lopulta ilmeisen kiireinen neuvolapsykologi vastasi puhelimeen. Langan toisessa päässä oli paniikkikohtauksen saanut Marika. Psykologi ymmärsi asian vakavuuden ja otti tilanteen heti haltuunsa.

Siitä alkoi alkoi hidas toipuminen. Merkittävää apua Marika kokee saaneensa Äimä ry:n tarjoamasta vertaistuesta. Perhekerhojen piirit tuntuivat vierailta, mutta toisten samassa tilanteessa olevien äitien kohtaaminen ja keskusteleminen tuntuivat sopivilta.

Synnytyksen jälkeinen masennus vaikutti voimakkaasti Marikan elämään. Hän palasi takaisin vanhaan työhönsä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, vaikka sisäisesti kävi kova myllerrys. Lopulta hän päätti tehdä asialle jotain. Työura meni vaihtoon.

- Arvot menivät uusiksi, ja se vaikutti myös koko työuraani. En kokenut enää mahdolliseksi jatkaa vanhassa työssäni sen takia. sanoo Marika.

Marika opiskeli itselleen uuden ammatin ja tekee nyt unelmiensa työtä työpaikassa, jossa koettu synnnytyksen jälkeinen masennus on vahvuus ja antaa ainutlaatuisen näkökulman kohdata muita ihmisiä.

Elisa Penders ja Marika Järvinen keskustelevat podcastissa siitä, millaista on sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja miten siitä toipuu.

Podcastissa selviää myös Marikan kokemuksia siitä, kuinka koettu masennus vaikuttaa työelämään ja mikä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on kaikkein tärkeintä.

Neliosaisessa podcast-sarjassa #äitimyytinmurtajat käsitellään äitiyttä, perhettä ja työelämää laajasti eri näkökulmista. Kolmannen jakson kesto on 24 minuuttia.

Teksti: Liisa Leinonen


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.