Uratarinoita: Mediatöitä ja monipuolista mutsielämää

Alina Kangasluoman haastattelu puhelimitse (18.2.)

Elämän tärkeysjärjestys vaihtuu heittämällä, kun elämän erilaiset muuttujat astuvat kuvioihin. Oivallus omasta urapolusta ja unelmatyöstä, perheenlisäys tai maailmanlaajuinen pandemia saattavat olla asioita, jotka töytäisevät prioriteetit uuteen uskoon. Alina Kangasluoma keskittyy nyt siihen mikä on tärkeintä – ja nauttii oman arjen järjestelystä mediatyön, opiskelun sekä perhe-elämän pyörteissä!

Alina_Kangasluoma_kuva.jpg

- Mua niin harmittaa! Tokaisee Alina puhelinhaastattelun aluksi. Hän oli jäänyt karanteeniin korona-altistumisen vuoksi ja kaipasi jo heti yhden karanteenipäivän jälkeen takaisin radioon. Viestinnän ja media-alan moniosaaja, kahden lapsen äiti ja yrittäjä on puhelimessa kuitenkin optimistisen ja onnellisen oloinen.

Alina aloitti 11.1. Me Naiset Radion Aamun juontajana kollegansa Ida-Liina Huurtelan kanssa. Sen lisäksi, että he ovat ystäviä siviilielämässä, he ovat myös entisiä kollegoita finanssialan viestinnästä. Alina summaa, että aikaisten aamujen pelastus on se, kun saa höpötellä ajankohtaisista asioista ja elämän ilmiöistä päivittäin parhaan ystävänsä kanssa. Vaikka herätyskello kilahtaakin jo viiden aikaan aamulla, on Alinalle aikaiset herätykset olleet yllättävän kivuttomia.

Media-alan työt tulivat ihan puskista – tai oikeastaan lenkkipolulta

Podcastista kaikki alkoi. Idea suosittuun 20-30-40 podcastiin syntyi lenkkipolulla. Ajatus elämän eri ilmiöitä eri ikäisten ihmisten näkökulmasta käsittelevään podcastiin tupsahti Alinalle aivan yllättäen.

-Olisin voinut ihan hyvin heittää ajatuksen romukoppaan, mutta pureskelimmekin sen yhdessä Ida-Liinan ja Tuomas Rajalan kanssa hyvällä menestyksellä kiinnostavaksi podcastiksi.

Podcastista yllättäen kasvanut menestys toi lisää työnsarkaa Alinalle. Hän hyppäsi mukaan myös Tutin täydeltä -podcastiin sekä teki tuurauskeikan radiossa. Hiljalleen ovia alkoi aueta enemmän ja nyt Alina kuvailee olevansa tilanteessa, missä ei uskonut olevansa vielä pari vuotta sitten. Puheammatti ei käynyt aiemmin edes mielessä, mutta pieniä etiäisiä siitä tuli kuitenkin jo palkkatyössä. Alina uskoo, että sanavalmius ja ulospäinsuuntautuneisuus olivat asioita, mitkä vaikuttivat siihen, että häntä pyydettiin työssään paljon esiintymään.

-Oli kaikenlaisia juontohommia ja webinaareja. Ajattelin ensin, etten minä sellaisiin pysty ja jännitin esiintymistä tosi paljon. Harjoitus tekee tässäkin mestarin. Enää en jännitä puhumista yhtään.

Alina ja Ida-Liina suunnittelevat aamuradioon sisältöjä yhdessä ja joskus tuottajan avustuksella pureudutaan ajankohtaisiin aiheisiin. Podcasteja tehdään lisää sekä suunnitelmia tulevaisuudellekin on takataskussa.

Opinnot innostavat ja täydentävät arkea positiivisella tavalla

Alina on mediatyön ohella myös tuore opiskelija. Tammikuussa alkanut, hiljattain uudistettu Haaga-Helian viestinnän YAMK koulutusohjelma tarjoaa kiinnostavat maisteritason opinnot vastapainoksi työlle ja perhe-elämälle. Opintojen myötä Alina jäi opintovapaalle päivätyöstään.

-Kouluun pääseminen oli iloinen yllätys. Kurssitarjonta on huimaava ja kanssaopiskelijat ovat todella kiinnostavia tyyppejä!

YAMK opinnot kestävät noin puolitoista vuotta, mutta Alinalla ei ole valmistumisen suhteen kiire. Hän käy kursseja rauhalliseen tahtiin ja mielellään opiskelee vähän extraakin. Ihmetystä aiheutti se, että ennen kuin kurssit olivat edes alkaneet, olisi pitänyt olla jo ajatuksia opinnäytetyön aiheesta.

Perheen kanssa vietetty aika juuri nyt tärkeintä

Monista rooleistaan Alina on myös kahden pojan äiti. Ekaluokkalainen Johnny ja loppuvuodesta yhden vuoden ikään päässyt Milo pitävät myös Alinan arjen kiireisenä. Perhe-elämä ei rajoita Alinan mielestä uralla etenemistä ja omien unelmien toteuttamista.

-Korona-aika on opettanut keskittymään siihen, mikä oikeasti on tärkeää. Perheen kanssa vietettyä aikaa ei korvaa mikään.

Alinan arki koostuu pienistä palasista ja erilaisista kokonaisuuksista. Tällainen arjen rakenne mahdollistaa liikkuvan ja vapaan arjen suunnittelun, missä menoja voi sopia muuallekin kuin toimistoaikojen ulkopuolelle.

Yrittäjyydessä on hyvät ja huonot puolet

Vapaus ja oman arjen suunnittelu ovat yrittäjyydessä parasta. Töitä joutuu kuitenkin tekemään ihan hurjasti, jos yrittäjänä haluaa lyödä leiville. Alina on myös crossfit salilla yrittäjänä, mutta mediatyötä hän tekee toistaiseksi toiminimellä.

-OP-kevytyrittäjä palvelu oli käytössä ensin. Se oli ihanan helppo ja sopii täydellisesti sivutoimiselle yrittäjälle, joka laskuttaa satunnaisesti. Tämän vuoden aioin kuitenkin toimia yrittäjänä täysipäiväisesti, joten toiminimellä laskuttaminen on järkevämpää ja edullisempaa.

Yrittäjänä Alina ei halua lokeroitua liikaa. Hän haluaa pitää mahdollisuudet auki jatkossakin monipuolisen työelämän ylläpitämiseksi.

-Ammatillinen esikuvani on Maria Veitola. Nainen, joka on äärettömän lahjakas viestinnän ammattilainen ja monipuolinen esiintyjä voi samaan aikaan tehdä mitä tahansa muutakin, kuten olla esimerkiksi Stockmannin luova johtaja. Samalla tavalla haluan myös itse hyödyntää monipuolisesti omaa osaamistani.

Myös palkkatyössä monipuolisia viestinnän tehtäviä

Viestinnän töistä Alina kertoo omaavansa kaikkiaan 13 vuoden kokemuksen. Hän kuvailee olevansa vapautta ja aikaa arvostavan persoonansa lisäksi kuitenkin myös hieman ison firman tyttöjä. Alina viihtyy isossa työyhteisössä työkavereiden ympäröimänä. Vaikka juuri nyt elämä onkin mielenkiintoista ja jännittävää, hän uskoo palaavansa myös päivätyöhön jossain vaiheessa.

- Juuri nyt nautin opintovapaan tuomista mahdollisuuksista opiskelun, freelance-työn ja perhe-elämän yhdistämisen osalta, mutta varmasti jossain vaiheessa haluan taas palata perinteiseen päivätyöhön, mikä tarjoaa taas erilaiset urakehitysmahdollisuudet.

Palkkatyön ja media-alan yrittäjänä toimimisen väliltä löytyykin kiinnostava kontrasti. Siinä missä viestinnän työssä Alina on aiemmin suunnitellut kokonaisuuksia, ohjeistuksia ja linjauksia, hän onkin nyt juontajana samanlaisten linjausten vastaanottajan roolissa. Monipuolinen sukkulointi erilaisten roolien välillä kehittää ammattilaisidentiteettiä, Alina kertoo. Sivupolku omasta urasta tekeekin tietyllä tavalla itsestä palkkatyössä vielä entistä paremman osaajan.

Sinäkin onnistut luomaan unelmiesi uran

Omia unelmia ei tarvitse tietää viisivuotiaana, vaan ne saattavat yllättää milloin vain. Kun ne yllättävät, sanoita omat unelmasi ja kerro niistä muille rohkeasti. Unelmista voi syntyä jotain hurjan hauskaa ja jännittävää – kuten podcast-sarja parhaiden ystävien kanssa.

- Muista huolehtia myös arjen tasapainosta ja muistuta tästä myös kumppaniasi. Tasa-arvoinen perhe-elämän pyörittäminen on tärkeää jaksamisen kannalta. Älä myöskään purista mailaa liikaa metatyössä ja lasten kasvattamisessa. Aina ei tarvitse olla keittelemässä luomusoseita ja vetää kierroksia kaikista vastoinkäymisistä arjessa. Jokainen meistä on oikeutettu pitämään elämänsä oman näköisenä – niin äitiyden kuin urankin osalta.

Haastattelussa: Alina Kangasluoma

Tekstin kirjoittanut: Riina Kruut

woman-1245817_1920.jpg

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.