Töihinpalaajan muistilista

Elämä helpottuu, kun ennen syksyistä töihinpaluuta muistaa muutaman jutun. Tsekkaa lista viimeistään viikko ennen töiden alkua, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä (tai viimeistään NYT, jos palaat töihin huomenna, kuten minä).

  1. Sovi mihin aikaan menet ensimmäisenä päivänä töihin ja minne.
  2. Varmista jo etukäteen, että saat heti töiden alkaessa riittävän perehdytyksen. Pitkän poissaolon jälkeen vanhassakin työssä on paljon uutta. Varmista myös, että sinulle on tilattu tarvittavat tunnukset ja työvälineet.
  3. Lataa bussikortti. Työpaikalle tuskin otat mukaan ilmaiseen kyytiin oikeuttavia rattaita…
  4. Pakkaa työkassi jo edellisenä päivänä. Ehdit vielä ostoksille, jos jotain kriittistä puuttuu. (Ja ei, et tarvitse harsoa etkä vaihtovaippaa. Sen sijaan kalenteri tai kännykän laturi ovat oleellisempia.)
  5. Varaa mukaan myös eväät. Usko pois, kroppasi on niin tottunut päivän säännöllisiin viiteen ateriaan, ettet enää pärjää hätäisellä lounaalla. Pakkaa mukaan myös rusinoita – saatat tarvita näitä matkalla hoitopaikasta kotiin.
  6. Tee muutama lämmin ruoka valmiiksi pakastimeen. Päivähoidosta tulijalla on nälkä HETI. Siinä välissä ei enää ehdi kokata saati kauppaan.
  7. Valitse työvaatteet valmiiksi. Voi olla, että raskaus ja mammailu on muuttanut kroppaa, eikä se kynähame heti istukaan. Huomioi vaatevalinnassa myös, jos joudut kuljettamaan lasta päivähoitoon: kuraa, räkää, pusuja ja kyyneleitä luvassa. Eikä korkkarit jalassa ole kiva kantaa sylikiipijää. Muista ne rusinat!
  8. Käy kampaajalla. Hätätapauksessa käy myös äitiletti.
  9. Tallenna päivähoitopaikan puhelinnumerot kännykkään. Yllätyksiä voi tulla.
  10. Tallenna se söpöistä söpöin naperosi kuva suoraan kännykän taustakuvaksi. Löytyy paljon nopeammin kuin galleriasta penkomalla, kun kuitenkin tekee päivän mittaan mieli vilkuilla.

Kivaa syksyä kaikille!

Kirjoittaja Heli Rautjärvi palaa töihin toista kertaa huomenna. Hän on 5- ja 1-vuotiaiden poikien äiti, MiBin blogivastaava ja työterveyspsykologi Heltissä.

Teksti on julkaistu alun perin Helin omassa Älyllistä äitiyttä-blogissa. Sitä arjen kokonaisrumbaa helpottavia vinkkejä voit lukea aiemmasta blogauksestani täältä.