Viito myös taaperosi kanssa

Helmikuun MiB-blogissa kerrottiin vauvojen kanssa viittomisesta. Opetan Viito vauvasi kanssa -kursseja Helsingissä (sekä muualla pk-seudulla) ja tämän tiimoilta kävin pääkaupunkiseudun MiB-ryhmässä Isossa Omenassa Espoossa kertomassa viittomisesta ja kursseistamme. Äitejä vauvoineen oli koolla kymmenkunta. Opettelimme yhdessä lapsiarkeen liittyviä viittomia laulaen ja rupatellen. Kysymyksiä esitettiin innokkaasti. Luulen, että jollain tavoin osallistujille avautui uudenlainen maailma. Itse olen viittonut kuuleville lapsilleni, kun he olivat pieniä. Muistan hyvin, kuinka poikani 8 kk:n ikäisenä viittoi koira aina, kun koira haukkui. Oi sitä riemua, kun ymmärsimme toisiamme!

Oi sitä riemua, kun 8kk-ikäisen poikani kanssa ymmärsimme toisiamme!

Viittomisessa käytetään eri kanavaa kuin puhutuissa kielissä, minkä vuoksi se on kätevä kommunikointikeino perheessämme moniin tilanteisiin. Voimme esimerkiksi kutsua lapsiamme syömään pihalta ikkunan läpi viittoen. Myös meluisissa paikoissa tai hiljaisuutta vaativissa tilanteissa viittominen on kätevämpää ja sujuvampaa kuin puhuminen.

Viittominen on monissa tilanteissa kätevämpää ja sujuvampaa kuin puhuminen.

Suomalainen viittomakieli on luonnollinen kieli, jolla on kielioppinsa ja rakenteensa. Joku saattaa mieltää, että se olisi yksinomaan kuurojen käytössä oleva kieli, mutta miksi suhtautuisimme näin? Halutessaan kuka vain voi opetella viittomakieltä tai yksittäisiä viittomia. Lapsi oppii viittomia läheistensä mallista ja alkaa jossain vaiheessa tuottaa niitä itse. Näin lapsi voi ilmaista itseään jo paljon ennen puheen kehitystä.

Seuraava Viito vauvasi kanssa -kurssi Helsingissä käynnistyy 31.8. Tietoa tästä ja muista  tulevista kursseistamme löydät nettisivuiltamme: https://www.via-ok.net/kurssit-ja-tapahtumat

ja Facebookista:  https://www.facebook.com/ViittomakielialanOsuuskuntaVia/ .

Päivi Masih

Viittomakielialan Osuuskunta Via