Armollisuutta aikaan

Oli ilo käydä puhumassa joulun alla armollisuudesta Oulun MiBin jäsenistölle. Joulunalus on monille kiireistä aikaa. Kiire liittyy läheisesti armollisuuden sijasta armottomuuteen, samoin kuin kontrollointi ja jäykkyys. Armollisuus suhtautuu asioihin ja aikaan joustavammin. Se huomioi jokaisen hetken ainutlaatuisuuden ja olosuhteet – jos tänä vuonna ei tunnu löytyvän hyvää hetkeä pestä ikkunoita, ne voi pestä ensi vuonna. Armollisuudella on hyvä ja lämmin ote aikaan ja ihmiseen. Ehkä tämän vuoksi armollisuuteen kuulee yhdistettävän usein vastoin parempaa tietoa vastuuttomuuden, ikään kuin olisi armollista pelkästään olla ja pötkötellä läpi elämänsä tai jättää ne ikkunat pesemättä loppuiäksi. Armollisuus ei kuitenkaan ole vastuuttomuutta tai laiskuutta, vaan se on ennemminkin kykyä priorisoida, havainnoida ja reagoida vallitseviin tilanteisiin ja olosuhteisiin viisaudella. Armollisesti omaan tekemiseen ja olemiseen suhtautuvat eivät juokse ajan kanssa jatkuvaa kujanjuoksua ilottomina vaan kulkevat ennemminkin ajan kanssa rinta rinnan hetkistä nauttien.

Haastattelin yli 30 ihmistä eri taustoista tiedustellen, mitä heille merkitsee armollisuus ja miten se näyttäytyy heidän arjessaan. Kokosin haastattelujen pohjalta kirjan Armon kintereillä  (Arktinen Banaani, 2017). Kirja on maailmankatsomuksellisesti sitoutumaton. Kaikkein eniten ihmiset käsittelivät armollisuutta itseään kohtaan. Esille nousi, miten armollisuus itseään kohtaan heijastuu lisääntyneenä hyvinvointina myös omassa ympäristössä. Kun on sallivampi itselleen, jaksaa olla myötätuntoisempi muitakin kohtaan.

Moni pohti armollisuuden äärellä omaa suhdettaan ja suhtautumistaan aikaan. Mihin aikani käytän? Keiden kanssa sen vietän? Mikä on minulle tärkeää? Elänkö itseni näköistä elämää? Ehdinkö olla läsnä ja kohdata? 

Millainen suhde sinulla on aikaan? Ehditkö juoda kupposen kahvia tai teetä rauhassa vai onko sinun kiirehdittävä take away -kahvi kädessä? Millainen merkitys kahvilla on elämässäsi? Onko elämässäsi tilaa spontaaniudelle? Mitä aika merkitsee sinulle? Kenen kanssa vietät aikaasi?

Kuulen mielelläni kaikenlaisia ajatuksia ja kokemuksia suhteesta aikaan MiBin valtakunnallisessa fb-ryhmässä. Voit myös lähettää minulle yksityisviestin messengerissä tai sähköpostitse taru.hallikainen@gmail.com Kerrothan samalla, voinko käyttää ajatuksiasi työn alla olevassa uudessa kirjassani ja voinko mainita sinut nimeltä vai haluatko esiintyä mieluummin nimettömänä.

Kirjoittaja: Taru Hallikainen on oululainen valmentaja, lyhytterapeutti, tietokirjailija ja kolmen lapsen äiti, joka tasapainoilee ajan kanssa. 

Taru Hallikainen.jpg