Perheystävällinen työelämä: Elina Pikkuaho-Ruonala, OSAO

Kun Elina Pikkuaho-Ruonala palasi pääsiäisen jälkeen toiselta, reilun vuoden kestäneeltä perhevapaaltaan työhönsä OSAO:n HR-suunnittelijaksi, hänen suurin huolensa oli, että kuopus pääsee samaan päiväkotiin esikoisen kanssa. Itse töihin paluu ei niinkään pelottanut, sillä Elinalla on vahva luottamus siihen, että työ ja perhe-elämä on mahdollista yhdistää.

“Meillä lapset ovat tottuneita siihen, että äiti ja isä tekevät joskus kotona töitä”, kertoo Elina, jolla on yli 10 vuoden ura takana OSAO:lla. Etätyömahdollisuus ja joustavat työajat ovat olleet suureksi avuksi töihin paluussa. Elina on hyödyntänyt myös osittaista hoitovapaata ja tekee tällä hetkellä 80 %:sta työaikaa. Esikoisen kohdalla Elina aloitti 60 %:n työajalla ja lisäsi pikkuhiljaa työpäivien pituutta. Esikoinen aloitti täyspitkät päiväkotipäivät vasta kolmevuotiaana. “Jotenkin saatiin aina sumplittua”, Elina naurahtaa. Oman työpaikan joustojen lisäksi sumplimista helpottivat työvuorojen järjestely yhdessä puolison kanssa.

Puolison työ asettaa välillä myös haasteita arjen hallintaan, sillä hän reissaa työssään säännöllisen epäsäännöllisesti. Toisaalta paikkakunnalla ollessa puolison työ ei ole aikaan ja paikkaan sidottua, mikä helpottaa arjen pyörittämistä. 

Elinan itsensä tarvitsisi matkustaa työssään vain todella harvoin, mutta esimiehen kanssa on sovittu, ettei pikkulapsivaiheessa tarvitse matkustaa ollenkaan. “Esimies lähestyi minua itse ja kysyi, olettaako hän oikein, etten nyt pikkulapsiaikana halua matkustaa.” Erilaisiin palavereihin voi osallistua hyvin etänä.

Elinan työpaikalla OSAO:lla on osallistututtu vuosittain myös lapsi mukaan töihin -päivään. Kuntayhtymä on siis jo monella tapaa perheystävällinen työpaikka, mutta aina on varaa kehittyä: etätyökäytäntöjä ollaan parhaillaan modernisoimassa ja henkilöstötoimikunnassa pidettiin äskettäin työpaja työn ja muun elämän yhteensovittamisesta. Työpajassa haluttiin huomioida perheiden lisäksi muukin työn ulkopuolinen elämä. Tavoitteena on pohtia henkilökunnan kanssa yhdessä konkreettisia keinoja työn ja muun elämän yhteensovittamiseen, ja mitä kaikkea voidaan vielä tehdä ja kehittää. Koulutuskuntayhtymä haluaa kantaa yhteiskuntavastuunsa mahdollistamalla työn ja perheen yhteensovittamisen.

Erilaisissa keinoissa riittää paljon pohdittavaa, sillä koulutuskuntayhtymässä on 850–900 työntekijää laajalla alueella: Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Haukiputaalla, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Työntekijöistä yli 60 % on opetushenkilökuntaa.

Koska työntekijöitä on hyvin erilaisissa rooleissa, on selvää, ettei tasapuolinen kohtelu välttämättä tarkoita kaikille samaa. Kaikilla on siis mahdollisuus joustoihin, mutta riippuu työtehtävästä, miten erilaiset joustot voidaan järjestää. Elinalle joustot tarkoittavat etätöitä ja liukuvia työaikoja, kun taas opettajalle vuosityöajan sitomaton työaika mahdollistaa joustoja.

Elina on iloinen työpaikkansa perhemyönteisyydestä. “Perhevapaisiinkin on aina suhtauduttu hyvin”, hän kertoo. Myös puolison pohdinnoissa hänelle viime syksynä tarjotun työpaikan vastaanottamisesta perhemyönteisyys painoi vaakakupissa paljon. Kun molempien työt joustavat, rullaa arki ihan mukavasti.

Elina Pikkuaho-Ruonalan työnantaja on perheystävällinen

Tekstiä varten haastateltiin Elina Pikkuaho-Ruonalaa, joka työskentelee OSAO:n HR-suunnittelijana. Koulutukseltaan Elina tradenomi ja hänellä on YAMK-opinnot meneillään. 

Kuvat: OSAO:n kuvapankki

Kirjoittaja Jonna Juutilainen on MiBin sisältötiimin Content Lead.Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.