Perheystävällinen työelämä: Johanna Vilmi, Kamu Early Education

Kun Johanna Vilmin vanhempainvapaa päättyi elokuun alussa, hän siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. “Lähdin yrittäjäksi perheen vuoksi”, Johanna kertoo. Hän on nyt itse täysin kalenterinsa haltija, voi yhdistää perheen erittäin hyvin ja toteuttaa omia tavoitteitaan ja unelmiaan paremmin kuin koskaan ennen. 

Perheystävällinen työelämä_ Johanna Vilmi, Kamu Early Education 2.jpg

Suuria uramuutoksia 

Johanna Vilmi on tehnyt aiemminkin suuria uramuutoksia ollessaan raskaana sekä vanhempainvapaalla. Odottaessaan esikoistaan 2014 Johanna lähti mukaan perustajaosakkaaksi Heimo Community -yritykseen, joka rakentaa vertaistuen verkkoyhteisöä. Johanna teki samalla EMBA-opintoja, jotka valmistuivat pian esikoisen synnyttyä. Johannan ollessa äitiyslomalla hän irtisanoutui päivätyöstään, sillä koko perhe muutti puolison työn perässä Turusta Helsinkiin. Helsingissä Johanna halusi yhdistää psykologin sekä liikkeenjohdon koulutustaan ja aloitti Heltissä esikoisensa ollessa vuoden ja kaksi kuukautta. 

Tänä kesänä Johanna irtisanoutui Heltiltä ja aloitti elokuun alussa tekemään ammatinharjoittajana työterveyspsykologin töitä Mehiläisessä. Johanna tekee psykologin töitä 2,5 päivänä viikossa: tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstai-iltaisin sekä muutaman ajan joka kolmas lauantai. Tämän lisäksi Johanna on viiden hengen tiimillä perustanut Kamu Early Education -päiväkodin, joka avaa ovensa kevättalvella. Johanna on Kamun hallituksen puheenjohtaja.

Illat ja viikonloput omistettu perheelle

Kamu Early Education on Johannalle sydämen asia, mutta hän haluaa tehdä myös käytännön psykologin töitä, joten tilanne on optimaalinen. Kun psykologin työ on osa-aikaista, ei Kamuun liittyviä asioita tarvitse hoitaa iltaisin ja viikonloppuisin, vaan päivällä puolison ollessa töissä ja esikoisen ollessa päiväkodissa. Illat ja viikonloput Johanna omistaa pääosin perheelleen.

Johannan kuopus on ollut mukana pankkineuvotteluissa ja erilaisissa palavereissa. Nyt kun lapsella alkaa olla ikää hieman enemmän ja halua liikkua, Johanna palkkaa kuopukselle tarvittaessa lastenhoitoapua. Isoäiti hoitaa kuopusta niinä päivinä, kun Johanna on Mehiläisessä. Torstai-illat sekä muutamat lauantaivuorot sujuvat kätevästi niin, että lapset ovat isänsä kanssa.

Johanna kokee hyväksi sen, että hän on Mehiläisen kanssa tasa-arvoisessa neuvottelusuhteessa, koska tekee sinne töitä ammatinharjoittajana ja hän voi valita, mihin projekteihin lähtee mukaan. Hänellä ei myöskään ole määriteltyjä tunteja, joten hän voi helposti sulkea omia vastaanottoaikoja, jos on jotain menoja lasten vuoksi. Toki yrittäjänä pitää laskea, että vain tehdystä työstä maksetaan.

Yrittäminen mahdollista pikkulapsiaikana

Vaikka täysipäiväistä yrittämistä on Johannalla takana vasta vajaa kaksi kuukautta, hänellä on vahva usko siihen, että ratkaisu on ollut oikea. Johannan kokemuksen mukaan työn ja perheen yhdistäminen on nyt helpompaa. “Huono omatunto on poistunut”, kun päiväkotiyrityksen asioita ei tarvitse enää hoitaa perheen yhteisellä ajalla. Myös ylityön käsite on poistunut, sillä yrittäjän jokaisesta tehdystä tunnista voi laskuttaa. Tähän elämäntilanteeseen yrittäminen sopii erinomaisesti.

Johanna haluaa omalla kokemuksellaan rohkaista myös muita siihen, että yrittäminen pikkulapsiaikana on mahdollista ja yrittäjäksi voi alkaa lasten ollessa pieni. Johanna toki lisää, että tämä riippuu varmasti paljon alasta, ja häntä helpottaa se, ettei hänen tarvitse hoitaa psykologin työhönsä liittyvää myyntiä ja markkinointia, vaan sen hoitaa Mehiläinen. Yrittäjyys ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että päivät pitenevät, vaan perheelle voi jäädä enemmän aikaa. 

Perheystävällinen työelämä_ Johanna Vilmi, Kamu Early Education 1.jpeg

Jonna Vilmi tekee ammatinharjoittajana työterveyspsykologin töitä Mehiläisessä ja on yksi Kamu Early Education Oy:n perustajista. Johannalla on sekä työterveyspsykologin koulutus että Executive MBA tutkinto. 

 

Teksti: Jonna Juutilainen, MiBin Content Lead

Kuvat: Katri Suomalainen ja Johanna VilmiLiity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.