Perheystävällinen työelämä: Maija Wirlander, Insta Response Oy

Maija Wirlanderilla on missio. Hän haluaa edistää tasa-arvoa. Sen takia hän alkoi ennen esikoisensa syntymää koota tietoa siitä, miten perhevapaita ja hoitovastuuta voisi jakaa vanhempien välillä tasa-arvoisemmin. Hänelle ja hänen puolisolleen on alusta asti ollut selvää, että perhevapaat jaetaan mahdollisimman tasan, koska molemmat haluavat osallistua perhearkeen mahdollisimman tasavertaisesti. Tiedon löytäminen ei kuitenkaan ole ollut kovin yksinkertaista, ja erityisesti osa-aikaisuuden hyödyntäminen perhevapaiden yhteydessä tunnetaan huonosti. Työajan joustot voi nimittäin halutessaan aloittaa heti äitiysvapaan päätyttyä. Perhevapaiden jakamista suunnittelevien kannattaakin olla itse aktiivisia ja etsiä tietoa eri paikoista, kuten Kelan nettisivuilta.

Työaika joustaa perheen tarpeiden mukaan

Maija työskentelee tuotepäällikkönä ohjelmistoalalla toimivassa Insta Response Oy:ssä. Työnantaja on koko ajan ollut kannustava. Kaikilla työntekijöillä on joustava työaika ja mahdollisuus etätyöhön, mikä helpottaa myös perheen ja uran yhteensovittamisessa.

Maija ja hänen miehensä ovat molemmat tällä hetkellä osittaisella hoitovapaalla. Molemmat vanhemmat voivat siis saada joustavaa hoitorahaa, kunhan vanhemmat hoitavat lasta eri aikoina. Maija on töissä neljänä päivänä viikossa. Hänen miehensä tekee 60 % työaikaa, mutta monivuorotyötä, jossa työvuorot jakautuvat kolmen viikon ajalle epäsäännöllisesti. Tässäkin työnantaja on tullut vastaan: Maija ilmoittaa kolmen viikon sykleissä, mitkä päivät on poissa töistä. Lapset ovat päiväkodissa yleensä kaksi tai kolme päivää viikossa.

“Kun tekee töitä neljänä päivänä viikossa, pitää tehdä kurinalaisemmin ja priorisoida. Tehdään ne asiat, jotka pitää hoitaa, mutta ei siis ole tarkoitus tehdä neljässä päivässä viiden päivän töitä”, Maija summaa. Hän esimerkiksi käy sähköpostin läpi vasta työpäivän loppupuolella, sillä jos aamun aloittaa käymällä sähköpostit läpi, tulee helposti tehneeksi sellaisia asioita, jotka eivät ole niin tärkeitä.

Osa-aikaisuus on otettu työpaikalla hyvin vastaan. Työnantaja on suhtautunut positiivisesti siihen, että Maija on palannut töihin pian lapsen syntymän jälkeen. Myös hänen miespuoliset kollegansa ovat alkaneet pitää hoitovapaita tai ovat jääneet vanhempainvapaalle. Neljän päivän työviikko aiheuttaa toisinaan myös haasteita, koska Maija ei ole aina paikalla ja tavoitettavissa. Toisaalta viisipäiväistä työviikkoa tehtäessä istutaan usein palavereissa, jolloin ei myöskään olla tavoitettavissa. Työn tekemisen tapoja pitäisikin muuttaa eli olisi hyvä miettiä uusia toimintatapoja, jotta lyhennetyt työviikot toimisivat.

“Pidätkö nyt kunnollisen äitiysloman?”

Vaikka Maijan aikaista töihinpaluuta on kritisoitu, kokee hän perhevapaiden ja hoitovastuun jakamisen pelkästään positiivisena asiana. Perhe on kaikissa valinnoissa etusijalla, ja molemmat vanhemmat haluavat viettää aikaa lasten kanssa. Perheaika on vastapainoa työlle: erilaista ja energisoivaa. Se, että molemmat vanhemmat ovat koko ajan viettäneet lasten kanssa aikaa, muuttaa myös vanhemmuutta, sillä tällöin toisestakin tulee tasa-arvoisempi vanhempi. Kaikki jakautuu tasaisemmin, joten kumpikaan ei ylikuormitu. Paljon puhuttu metatyökin jakaantuu, koska vastuuta on otettu tasaisesti lapsen syntymästä lähtien. Ja lisäbonuksena parisuhdekin voi paremmin.

“Voisi sanoa, että olen löytänyt äitiyden. Nautin siitä, että saan olla lasten kanssa. Kotona en tee töitä vaan olen 110 % perheen kanssa”, Maija kertoo.

Maija.jpg

Maija Wirlander on kahden lapsen äiti, joka työskentelee tuotepäällikkönä Insta Response Oy:ssä. Maija on koulutukseltaan tietotekniikan diplomi-insinööri.

Teksti: Mia Gustafsson, MiBin sisällöntuottaja

Kuvat: Maijan kotialbumi ja Pixabay


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.