”Tasa-arvo lisääntyy, kun me isätkin olemme lasten kanssa kotona” – Myyttien murtamista, faktaa ja isien kokemuksia perhevapaista Tampereella 26.11.

Henri Ihalainen

Henri Ihalainen

- Perhevapaa syvensi suhdetta omaan tyttäreen ja tarjosi mahdollisuuden taukoon työelämästä ruuhkavuosien keskellä. Tasa-arvo lisääntyy, kun me isätkin olemme lasten kanssa kotona. Suosittelen sitä muillekin miehille. Tätä aikaa ei saa koskaan takaisin, kertoo Goforella ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Henri Ihalainen.

Tampereella järjestetään maanantaina 26.11. klo 16-18 avoin ja maksuton tapahtuma, Positiivista puhetta isien perhevapaista, jossa kahden lapsen isä Henri Ihalainen kertoo kokemuksistaan isyys- ja hoitovapaalla sekä lyhennetystä työajasta. Mothers in Business MiB ry:n, Väestöliiton ja Miessakit ry:n järjestämä tapahtuma murtaa isien perhevapaisiin liittyviä myyttejä sekä tarjoaa tutkittua tietoa muun muassa miesten pitämien perhevapaiden vaikutuksista perheen talouteen. Lisäksi ohjelmistoyhtiö Gofore kertoo perheystävällistä johtamiskäytännöistään. Tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumaan.

Juho Hyytiäinen

Juho Hyytiäinen

Perhevapaakokemuksistaan kertoo myös Walkilla kehityspäällikkönä työskentelevä Juho Hyytiäinen, joka on tämän syksyn ajan kotona nuoremman lapsensa kanssa. Esikoistaan Hyytiäinen hoiti kotona aikoinaan puolisen vuotta.

- Kotonaolo lasten kanssa on tarjonnut joukon unohtumattomia hetkiä, joista muuten olisi helposti jäänyt paitsi. Parasta ovat olleet kiireettömät aamut, kun olemme voineet touhuta yhdessä kaikkea kivaa ilman aikatauluja. Samalla se on opettanut sovittamaan paremmin perhe- ja työelämän yhteen. Suosittelen perhevapaita lämpimästi kaikille miehille.

Tutkimus: Vapaiden jakaminen kannattaa myös talouden näkökulmasta

Raha on usein keskeinen tekijä, kun vanhemmat pohtivat, kumpi on lapsen kanssa kotona ja kuinka pitkään.  Perheen taloudellisen toimeentulon kannalta usein paras vaihtoehto on vapaiden jakaminen äidin ja isän kesken, selviää Väestöliiton Oxford Researchilla teettämästä vertailusta. Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten perheen talouteen vaikuttaa, kun vanhemmat jakavat vanhempainvapaat keskenään.

- Vertailussa selvisi, että taloudellisesti kannattavin vaihtoehto on jakaa perhevapaat tasaisesti vanhempien välillä. Tämä johtuu siitä, että verotuksen progressio tasaa nettotuloja tehokkaasti, selvittää hankepäällikkö Lassi Köppä Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeesta.

Vain silloin, kun vanhempien väliset tuloerot ovat hyvin suuret, suurituloisimman vanhemman ei ole taloudellisesti kannattavaa käyttää laajasti perhevapaita. Toisaalta suurituloisemman vanhemman kokonaan käyttämättä jättämät perhevapaat laskevat perheen nettotulotasoa kaikissa tuloluokissa. Perheen tulonmuodostukseen vaikuttaa tukien palkkatuloja kireämpi verotus sekä se, että tulojen kasvaessa vanhempainrahan suhde tuloihin pienenee. 

- Tarvitaan positiivisia esimerkkejä ja malleja, jotka rohkaisevat työnantajien ja perheitä isien perhevapaiden pitoon. Asenteet ja vanhat toimintatavat istuvat tiukassa. Isän perhevapaalla olo opettaa koko perhettä ja tukee myös lapsen kehitystä, parisuhdetta ja vanhempien hyvinvointia. Hyvinvoiva isä on myös tyytyväisempi työntekijä, sanoo projektipäällikkö Jonna Lampinen Mothers in Business -järjestöstä.

Tapahtuma: Positiivista puhetta isien perhevapaista 
Uraäitien valtakunnallinen verkosto Mothers in Business MiB ry järjestää valtakunnallisen tapahtumakiertueen yhdessä Väestöliiton ja Miessakit ry:n kanssa. Tampereen tilaisuuden yhteistyökumppanina on Gofore Oyj. Tapahtumalla halutaan jakaa käytännön esimerkkejä ja kokemuksia, joiden tarkoitus on rohkaista sekä työnantajia että perheitä isien perhevapaiden pitoon.  

Aika ja paikka: Ma 26.11.2018 klo 16-18 Gofore Oyj:n tiloissa, Technopolis Yliopistonrinne, Kalevantie 2, Tampere, D-talo, 8. krs, Pormestari-tila  

Aikataulu: Kahvit klo 16 alkaen, puheenvuorot klo 16.30-18  

Kenelle: Tapahtuma on maksuton ja tervetulleita ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet: esikoistaan odottavat, perhevapaita suunnittelevat, isät, äidit, työnantajat. 

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista ennakkoonwww.lyyti.in/isapuhetre  

Somessa: www.facebook.com/events/366942027378053/

Mothers in Business MiB ry tukee korkeasti koulutettuja pienten lasten äitejä yhteensovittamaan uran ja perheen sekä tarjoaa tukea osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uran edistämiseen. MiB edistää uraäitien asemaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. MiB on perustettu keväällä 2015, ja sen jäsenmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa nopeasti. Jäseniä on yli 4000, joista lähes 750 Tampereella. Tapahtumatoimintaa pyörittää laaja vapaaehtoisten joukko yhdeksällä paikkakunnalla. Järjestöllä on kolme työntekijää.

Mediayhteydet

Ilmoittautuminen ja tapahtuman käytännön järjestelyt 
MiB Tampere vapaaehtoiset, paikallisvastaava Anne Sivula, 040 7174873, tampere(at)mib.fi  

 

Lisätietoja 

Lassi Köppä, hankepäällikkö, Väestöliitto, 040 759 3650
Jonna Lampinen, projektipäällikkö, Mothers in Business MiB ry, 040 7725299
Tomi Timperi, toiminnanjohtaja, Miessakit, 050 588 1687

Liitteet ja linkit

Kuvat 
- Henri Ihalainen, kuvaaja: Anni Roinila 
- Juho Hyytiäinen, kuva: Hyytiäisen kotialbumi

Lisätietoja Väestöliiton Oxford Researchilla teettämästä vertailusta sekä ladattavat, julkaisuvapaat infograafit laskelmista koskien isien perhevapaiden taloudellisia vaikutuksia (20.11.2018) www.hyvakysymys.fi/artikkeli/perhevapaalaskelmat/

MiB blogi: Rahan takii – kannattaako isän jäädä perhevapaalle? (16.11.2018)  www.mothersinbusiness.fi/blog/2018/11/16/rahantakii

MiB tiedote: Kärsiikö perheen talous, jos vanhempainvapaat jaetaan? (8.10.2018) www.mothersinbusiness.fi/tiedotteet-1/2018/10/8/krsiik-perheen-talous-jos-vanhempainvapaa-jaetaan

Tiedote ja kutsu medialle 22.11.2018
Julkaistavissa heti

Tiedote pdf-muodossa