”Tasa-arvo lisääntyy, kun me isätkin olemme lasten kanssa kotona” – Myyttien murtamista, faktaa ja isien kokemuksia perhevapaista Tampereella 26.11.

Henri Ihalainen

Henri Ihalainen

- Perhevapaa syvensi suhdetta omaan tyttäreen ja tarjosi mahdollisuuden taukoon työelämästä ruuhkavuosien keskellä. Tasa-arvo lisääntyy, kun me isätkin olemme lasten kanssa kotona. Suosittelen sitä muillekin miehille. Tätä aikaa ei saa koskaan takaisin, kertoo Goforella ohjelmistosuunnittelijana työskentelevä Henri Ihalainen.

Tampereella järjestetään maanantaina 26.11. klo 16-18 avoin ja maksuton tapahtuma, Positiivista puhetta isien perhevapaista, jossa kahden lapsen isä Henri Ihalainen kertoo kokemuksistaan isyys- ja hoitovapaalla sekä lyhennetystä työajasta. Mothers in Business MiB ry:n, Väestöliiton ja Miessakit ry:n järjestämä tapahtuma murtaa isien perhevapaisiin liittyviä myyttejä sekä tarjoaa tutkittua tietoa muun muassa miesten pitämien perhevapaiden vaikutuksista perheen talouteen. Lisäksi ohjelmistoyhtiö Gofore kertoo perheystävällistä johtamiskäytännöistään. Tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumaan.

Juho Hyytiäinen

Juho Hyytiäinen

Perhevapaakokemuksistaan kertoo myös Walkilla kehityspäällikkönä työskentelevä Juho Hyytiäinen, joka on tämän syksyn ajan kotona nuoremman lapsensa kanssa. Esikoistaan Hyytiäinen hoiti kotona aikoinaan puolisen vuotta.

- Kotonaolo lasten kanssa on tarjonnut joukon unohtumattomia hetkiä, joista muuten olisi helposti jäänyt paitsi. Parasta ovat olleet kiireettömät aamut, kun olemme voineet touhuta yhdessä kaikkea kivaa ilman aikatauluja. Samalla se on opettanut sovittamaan paremmin perhe- ja työelämän yhteen. Suosittelen perhevapaita lämpimästi kaikille miehille.

Tutkimus: Vapaiden jakaminen kannattaa myös talouden näkökulmasta

Raha on usein keskeinen tekijä, kun vanhemmat pohtivat, kumpi on lapsen kanssa kotona ja kuinka pitkään.  Perheen taloudellisen toimeentulon kannalta usein paras vaihtoehto on vapaiden jakaminen äidin ja isän kesken, selviää Väestöliiton Oxford Researchilla teettämästä vertailusta. Tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, miten perheen talouteen vaikuttaa, kun vanhemmat jakavat vanhempainvapaat keskenään.

- Vertailussa selvisi, että taloudellisesti kannattavin vaihtoehto on jakaa perhevapaat tasaisesti vanhempien välillä. Tämä johtuu siitä, että verotuksen progressio tasaa nettotuloja tehokkaasti, selvittää hankepäällikkö Lassi Köppä Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeesta.

Vain silloin, kun vanhempien väliset tuloerot ovat hyvin suuret, suurituloisimman vanhemman ei ole taloudellisesti kannattavaa käyttää laajasti perhevapaita. Toisaalta suurituloisemman vanhemman kokonaan käyttämättä jättämät perhevapaat laskevat perheen nettotulotasoa kaikissa tuloluokissa. Perheen tulonmuodostukseen vaikuttaa tukien palkkatuloja kireämpi verotus sekä se, että tulojen kasvaessa vanhempainrahan suhde tuloihin pienenee. 

- Tarvitaan positiivisia esimerkkejä ja malleja, jotka rohkaisevat työnantajien ja perheitä isien perhevapaiden pitoon. Asenteet ja vanhat toimintatavat istuvat tiukassa. Isän perhevapaalla olo opettaa koko perhettä ja tukee myös lapsen kehitystä, parisuhdetta ja vanhempien hyvinvointia. Hyvinvoiva isä on myös tyytyväisempi työntekijä, sanoo projektipäällikkö Jonna Lampinen Mothers in Business -järjestöstä.

Tapahtuma: Positiivista puhetta isien perhevapaista 
Uraäitien valtakunnallinen verkosto Mothers in Business MiB ry järjestää valtakunnallisen tapahtumakiertueen yhdessä Väestöliiton ja Miessakit ry:n kanssa. Tampereen tilaisuuden yhteistyökumppanina on Gofore Oyj. Tapahtumalla halutaan jakaa käytännön esimerkkejä ja kokemuksia, joiden tarkoitus on rohkaista sekä työnantajia että perheitä isien perhevapaiden pitoon.  

Aika ja paikka: Ma 26.11.2018 klo 16-18 Gofore Oyj:n tiloissa, Technopolis Yliopistonrinne, Kalevantie 2, Tampere, D-talo, 8. krs, Pormestari-tila  

Aikataulu: Kahvit klo 16 alkaen, puheenvuorot klo 16.30-18  

Kenelle: Tapahtuma on maksuton ja tervetulleita ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet: esikoistaan odottavat, perhevapaita suunnittelevat, isät, äidit, työnantajat. 

Osallistuminen edellyttää ilmoittautumista ennakkoonwww.lyyti.in/isapuhetre  

Somessa: www.facebook.com/events/366942027378053/

Mothers in Business MiB ry tukee korkeasti koulutettuja pienten lasten äitejä yhteensovittamaan uran ja perheen sekä tarjoaa tukea osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uran edistämiseen. MiB edistää uraäitien asemaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. MiB on perustettu keväällä 2015, ja sen jäsenmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa nopeasti. Jäseniä on yli 4000, joista lähes 750 Tampereella. Tapahtumatoimintaa pyörittää laaja vapaaehtoisten joukko yhdeksällä paikkakunnalla. Järjestöllä on kolme työntekijää.

Mediayhteydet

Ilmoittautuminen ja tapahtuman käytännön järjestelyt 
MiB Tampere vapaaehtoiset, paikallisvastaava Anne Sivula, 040 7174873, tampere(at)mib.fi  

 

Lisätietoja 

Lassi Köppä, hankepäällikkö, Väestöliitto, 040 759 3650
Jonna Lampinen, projektipäällikkö, Mothers in Business MiB ry, 040 7725299
Tomi Timperi, toiminnanjohtaja, Miessakit, 050 588 1687

Liitteet ja linkit

Kuvat 
- Henri Ihalainen, kuvaaja: Anni Roinila 
- Juho Hyytiäinen, kuva: Hyytiäisen kotialbumi

Lisätietoja Väestöliiton Oxford Researchilla teettämästä vertailusta sekä ladattavat, julkaisuvapaat infograafit laskelmista koskien isien perhevapaiden taloudellisia vaikutuksia (20.11.2018) www.hyvakysymys.fi/artikkeli/perhevapaalaskelmat/

MiB blogi: Rahan takii – kannattaako isän jäädä perhevapaalle? (16.11.2018)  www.mothersinbusiness.fi/blog/2018/11/16/rahantakii

MiB tiedote: Kärsiikö perheen talous, jos vanhempainvapaat jaetaan? (8.10.2018) www.mothersinbusiness.fi/tiedotteet-1/2018/10/8/krsiik-perheen-talous-jos-vanhempainvapaa-jaetaan

Tiedote ja kutsu medialle 22.11.2018
Julkaistavissa heti

Tiedote pdf-muodossa

Mothers in Business MiB ry hakee ruotsin kielen kouluttaja-koordinaattoria

mibrekrytoi.png

Svenska kulturfonden on myöntänyt Mothers in Business MiB ry:lle Hallå-apurahan MiB Rohkeasti ruotsiksi – koulukielestä käyttökieleksi perhevapailla -hankkeelle. Hanke on yksi MiBin ketterän kokeilemisen ja kehittämisen mahdollistavista MiB Lab -projekteista (www.mothersinbusiness.fi/projektit/).

Miblab_rohkeastiruotsiksi.jpg

Rohkeasti ruotsiksi -hankkeessa kielitaitoa kehitetään viikoittaisissa toiminnallisissa tapaamisissa sekä kuukausittaisilla vierailuilla ruotsinkielisiin kohteisiin. Toiminnot suunnitellaan siten, että niihin on helppo tulla lasten kanssa.  Tavoitteenamme on, että toimintaan osallistumisen myötä äidit uskaltavat käyttää rohkeasti ruotsin kieltä myös työelämässä. Kouluttaja-koordinaattorin tehtäviin kuuluvat tapaamisten ja vierailujen järjestämisen lisäksi hankkeeseen liittyvät muut koordinointi-, suunnittelu-  ja raportointitehtävät. Koordinoivan kouluttajan ja ohjausryhmän sopimasta työsuunnitelmasta riippuen kouluttajan on hyvä varautua osallistumaan noin kahteen toiminnalliseen tapaamiseen viikossa (n. 90min/tapaaminen) sekä kerran kuussa järjestettävään vierailuun.

Kouluttajalta odotamme sujuvaa ruotsin kielen taitoa sekä koulutusosaamista. Tehtävä soveltuu hyvin esimerkiksi ruotsin kielen opettajille, opettajaksi opiskeleville tai muille vahvan ruotsin kielen taidon omaaville henkilöille, joilla on pedagogista osaamista ja ymmärrystä kielitaidon kehittymisestä. Tavoitteena on osallistujien kommunikatiivisen kielitaidon kehittyminen nimenomaan suullisen kielitaidon osalta, joten hakemallamme henkilöllä on oltava hyvät valmiudet toimia eri teemojen mukaisten ruotsinkielisten ryhmäkeskustelujen mahdollistajana ja fasilitaattorina. Tehtävä ei sisällä kirjallisten harjoitusten laatimista tai tarkistamista.

Lisäksi hakemaltamme henkilöltä odotetaan halua ja osaamista huolehtia hankkeen toteutuksesta ja raportoinnista kokonaisuudessaan sekä olla luomassa uutta ja kehittämässä hankkeen sisältöjä edelleen, yhteistyössä ohjausryhmän kanssa. Kouluttaja-koordinaattorin tulee olla oma-aloitteinen ja kykenevä itsenäiseen työskentelyyn.

Tehtävän perustiedot:

  • Työtehtävä: määräaikainen; osa-aikainen

  • Työaika: n. 8-10 h/viikko, sis. päivä- sekä iltatyötä.  Tuntimäärä sisältää suunnittelun, opetuksen sekä koordinointi- ja raportointitehtävät.

  • Sijainti: Helsinki/pääkaupunkiseutu

  • Palkkaus: n. 25-30€/h

  • Aloitus: tammikuu 2019

Avoimet hakemukset sekä cv pyydetään lähettämään ke 21.11.2018 klo 20 mennessä osoitteeseen rohkeastiruotsiksi@gmail.com. Haastattelut tehtävään pidetään maanantaina 26.11.2018 klo 9.30-13.30 välisenä aikana Helsingissä. Haastatteluun kutsuttaviin hakijoihin olemme yhteydessä perjantaina 23.11.2018.

Lisätietoja antaa Vuokko Haonperä, puh. 040 709 4423 arkisin klo 9-12.

Millaista on hallitustyö MiBissä? - nykyinen hallitus vastaa

MiBin hallitustyö on suunnitelmallista MiBin toiminnan kehittämistä ja johtamista - ja samalla hauskaa uusiin ihmisiin tutustumista. Alla MiBin hallituksen jäsenten kokoama lyhyt tietopaketti hallitustyöskentelystä kaikille siitä kiinnostuneille.

IMG_1312.PNG
 

Millaisia ihmisiä hallitukseen haetaan?

Hallituksessa on paljon erilaisia tehtäviä, joten tekijöiksi haetaan monenlaisia ihmisiä ja erilaista osaamista. Jossain positiossa pärjää verkostoitumis- ja esiintymistaitoinen, toisessa hyvä kuuntelija, myötäeläjä ja tukija. Usein hallituksen jäsen johtaa tai koordinoi toimintaa, mutta halutessaan saa myös itse laittaa kädet saveen.

Hallitus valitaan kalenterivuosittain, ja hallituksen jäsenen tulee olla Mothers in Business MiB ry:n jäsen. Hallitustyö ei ole paikkakunnasta riippuvaista eikä aiempi yhdistyskokemus ole välttämätöntä.

Hallitukseen hakeutuu usein osaavia ja kunnianhimoisia tyyppejä. Heidän kanssaan on ilo tehdä töitä, ja heiltä saa myös tukea ja ideoita eri tilanteissa ja elämän käänteissä.

Tärkeää on motivaatio ja halu rakentaa yhdessä entistä parempaa MiBiä. Hyvä tiimipelaaja pärjää tässä hyvin! Hallitukseen hakeutujan kannattaakin olla kiinnostunut jonkinlaisen tiimityöskentelyn fasilitoimisesta ja vapaaehtoisten kanssa työskentelystä.

Ison kuvan näkeminen on hyvä taito, samoin kuin armollisuus itseä ja muita kohtaan.

 

Kuinka usein hallitus kokoontuu?

Hallitus kokoontuu noin kerran kuussa, ja kokoukset ovat iltaisin tai viikonloppuisin. Kokouksia on keväisin enemmän ihan kasvokkain ja syksyllä enemmän puhelimella tai sähköpostilla. Kokouspäivät pyritään lyömään kevään osalta lukkoon tammikuussa ja syksyn osalta kesäkuussa.

Kokousten välillä asioita työstetään erilaisissa työryhmissä usein verkon välityksellä eteenpäin. Jokainen tuo kokoukseen oman vastuualueensa asiat ja esitykset, joista keskustellaan ja tehdään päätökset.

Vuoden 2019 hallitus tapaa ensimmäisen kerran vuoden 2018 hallituksen viimeisessä kokouksessa joulukuussa.

 

Miten hallitus työskentelee?

Hallituksessa voi työskennellä monella eri tavoin, ja monessa erilaisessa elämäntilanteessa. Työskentely ei ole vakavaa puurtamista.

Työskentely on suunnitelmallista. Kokoukset ovat tiedossa hyvissä ajoin ja tavoitteita on mietitty paljon valmiiksi.

Vaikka hallituksessa on omia vastuualueita, se ei tarkoita, että asioiden kanssa on yksin. Lähes kaikilla osa-alueilla toimii jo erilaisia tiimejä ja työryhmiä. Apukäsiä ja -aivoja on tarjolla myös hallituksesta, yhdistyksen työntekijöistä tai aktiiveista.

Kokousten välillä jaamme ideoita ja edistämme asioita Slackissä. Yritämme myös hakea ajatuksia ja jakaa tietoa yhdistyksen muissa kanavissa.

 

Miksi hallitukseen kannattaa hakea?

Hallitustyöskentelyssä pääsee mukaan erilaisiin projekteihin ja yhteistyöverkoistoihin.

Lisäksi on mahdollista oppia taitoja, joita ei työelämässä ole mahdollista saada, ja ennen kaikkea verkostoitua. Todella moni nykyinen ja entinen hallituslainen on saanut uuden suunnan uralleen hallituspestin myötä. Vaikka hallitustyöskentely on välillä intensiivistä, siitä saa myös todella paljon itselleen.

Hallitustyö tempaa helposti mukaansa!

 

Miten haen?

Lähetä hakemuslomake 21.11.2018 mennessä.

Uudet hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa 28.11.2018. Kokous järjestyy etäyhteyksin. Valmistaudu esittelemään itsesi kokouksessa ja perustelemaan miksi olisit hyvä valinta hallitukseen.  

Lisätietoja hallitushausta 2019

Hae MiBin hallitukseen vuodelle 2019!

IMG_1311.PNG

Hallitus vastaa yhdistyslain mukaisesti MiBin toiminnasta, ja sen kehittämisen eri suuntaviivoista. Yhdistystoiminnan tuntemus, sekä ennen kaikkea innostus kehittää ja johtaa MiBiä luovat hyvät edellytykset menestymiselle hallitustyössä.

Uudet hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa 28.11.2018. Hallitus valitaan kalenterivuosittain, ja hallituksen jäsenen tulee olla Mothers in Business MiB ry:n jäsen.

Hallitus kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa, minkä lisäksi on tarpeen mukaan työpajoja, tiimipalavereita ja sähköpostikokouksia. Hallituksen kokoukset ovat iltaisin tai viikonloppuisin.

Lähetä oheinen hakemuslomake 21.11.2018 mennessä:

Kerro lyhyesti itsestäsi, vahvuuksistasi ja kiinnostuksesi kohteista sekä perustele, miksi sinut pitäisi valita MiBin hallitukseen. Valmistaudu myös esittäytymään syyskokouksessa.

Lisätietoja:

Hallituksen pj Annica Moore, p. 050 352 534